Okus Mediterana

Tart od smokava i badema – predivan kolač za slatki predah

Life

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Uživajte u jednostavnosti koja sljubljuje omiljene okuse

Ovaj neodoljivi tart od smokava i badema izgleda zapanjujuće, a super je jednostavan za napraviti. Slatke smokve prirodno se sljubljuju s bademima, a slatko tijesto dodatno će zaokružiti doživljaj.


Priuštite si poslasticu koja će unijeti dozu profinjenosti na vaš tanjur.


SASTOJCI


  • 130 g  maslaca
  • ¾ šalice (165 g) šećera
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 1 žličica sitno ribane kore naranče
  • 1 štapić vanilije
  • 3 jaja
  • 1½ šalica (180 g) badema
  • ½ šalice (75 g) običnog brašna
  • ½ žličica praška za pecivo
  • 1 šalica (80 g) badema
  • ¼  (90 g) meda

PRIPREMA


Zagrijte pećnicu na 160°C. Lagano namastite lim za torte s labavim dnom promjera 28 cm. U zdjelu električnog miksera stavite maslac, šećer, koricu limuna i naranče te vaniliju i miksajte 6-8 minuta ili dok ne postane svijetlo i pahuljasto.


Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro muteći nakon svakog dodavanja. Dodajte brašno od badema, brašno i prašak za pecivo i promiješajte da se sjedini. Ubacite bademe u listićima. Žlicom izlijte u kalup za torte i rasporedite dok ne postane glatko.


Stavite smokve u filu od badema, lagano pritisnite. Stavite kalup za tart na tepsiju i pecite 45 minuta, odnosno dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i još vruće premažite medom.