Gastro đir

Svjetski je dan pizze! Pogledajte u kakvim se sve pizzama uživa diljem svijeta

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Od tankih, hrskavih korica pa do onih bogatih, slanih i gustih tijesta - evo koje bi pizze svaki pizza gurman trebao probati

Kod pizze se možemo složiti da – i kada je loše, i dalje je dobra!


Možemo se složiti da gotovo pa nema osobe koja ne voli pizzu, a ako se pitate što danas jesti za ručak ili večeru, ne dvojite! Svjetski je dan pizze – zaputite se u omiljenu pizzeriju ili pak doma napravite sočnu pizzu koja je za prste polizat’.


Svjetski dan pizze iskoristili smo da napravimo kratak gastro đir po svijetu i pokažemo kakve se vrste pizza najčešće nude diljem zemaljske kugle… Od tankih, hrskavih korica pa do onih bogatih, slanih i gustih tijesta – evo koje bi pizze svaki pizza gurman trebao probati!


Pizza Napoletana


To je takoreći pizza koja je započela čitavu priču! Ako niste znali, moderna pizza potječe iz Napulja u Italiji, gdje su inačicu tog jela Napuljci iz radničke klase često jeli za ručak.


Iako napolitanska pizza poprilično nalikuje poznatoj klasičnoj pizzi, ima neke ključne karakteristike, poput toga da se radi od posebnog tijesta, a ima debelu, krušnu koricu i blago mekanu teksturu u sredini. Tradicionalni dodaci uključuju umak od svježe rajčice i kriške mozzarelle sira.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Thomas (@pelles_pizza)



Njujorška pizza


Newyorška pizza prvenstveno je dizajnirana da se poslužuje na kriške, što je inovacija koja je započela u doba kada si kupci nisu mogli priuštiti cijelu pizzu.


Razvili su je talijanski imigranti u New Yorku tijekom 20. stoljeća, a karakterizira ju tanka, rastezljiva kora koja je rezultat bacanja tijesta u zrak. Od dodataka karakterističan je relativno tanak sloj umaka od rajčice i izdašna porcija ribanog sira.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nyc Pizza Review 🍕 (@nycpizzareview)



Deep-Dish Pizza


Pizza u čikaškom stilu klasični je pandan njujorškoj pizzi. Nije posve sigurno tko ju je izumio, no jedno je sigurno – puno je sličnija kakvoj vrsti pite neko pizze!


Priprema se s visokom korom sa strane i širokim, dubokm prostorom u sredini koji se puni sirom i prelijeva slojem umaka. Popularni dodaci za ovu poznatu pizzu uključuju kobasice, luk i salamu.



Margherita


Mnogima omiljen klasik – pizza Margherita poznati je stil talijanske pizze koja je izumljena 1889., a ime nosi po talijanskoj kraljici. Pizza Margherita odaje počast Italiji uključivanjem boja talijanske zastave: crvene rajčice, bijeli mozzarella sir i zeleno lišće bosiljka. Bitna razlika od Napoletane leži u tijestu: dok Napoletana imaa tanju koru jer se peče kraće na vrlo visokoj temperaturi, Margherita se peče dulje na nižoj temperaturi.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Pizza Guy (@pizza_guy_co)



Sicilijanska pizza


Sicilijanska pizza je još jedan poznati stil pizze, a dolazi od sicilijanske hrane zvane sfincione, kruha u stilu focaccie prelivenog umakom od rajčice, lukom i ponekad inćunima.


Sicilijanska pizza ima oblik pravokutnika ili kvadrata i ima debelu koricu koja je hrskava izvana i pahuljasta iznutra. Ova poznata pizza također ima izdašne slojeve umaka od rajčice i sira.



Havajska pizza


Havajska pizza možda je jedan od najkontroverznijih vrsta pizze oko kojeg se i dan danas lome koplja. Kultna kombinacija ananasa i šunke za nadjev izaziva ili guštanje ili gađenje (nema između).


Suprotno popularnoj zabludi, havajska pizza je izumljena u Kanadi, a ne na Havajima. Kanadski kuhar nadahnuo se drugim slatkim i slanim jelima kako bi stvorio kombinaciju ananasa i šunke. Havajska pizza s vremenom je stekla popularnost i sada je tipična stavka jelovnika u mnogim pizzerijama.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Jolanta Gabińska (@haushinka89)



Grčka pizza


Grčka pizza donekle je slična sicilijanskoj pizzi u pogledu teksture, ali ima poseban proces pripreme. Kao što ime sugerira, pizza u grčkom stilu potječe od grčkih imigranata u Novoj Engleskoj. Vrlo je popularna u toj regiji, a za razliku od drugih poznatih stilova pizza koje se stavljaju izravno u krušnu peć, grčka se pizza radi u metalnoj posudi.


Ova tehnika proizvodi laganu i hrskavu koricu bez zagorenih dijelova. Grčka pizza također je izuzetno masna, s maslinovim uljem premazanim i posudu za pečenje i tijesto. Čak i umak od rajčice sadrži maslinovo ulje. Najpopularniji nadjev za ovaj poznati stil pizze obično se odnosi na feta sir i crn masline.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gabrielle Pellerin (@gabepllrn)