Mit se pripisuje američkoj književnosti

Legendarna Zubić vila: Zanimljivosti koje možete podijeliti s vašim najmlađima

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Iako se pustolovine i folklor oko zubne vile mogu odvijati u mističnim dalekim zemljama snova, njezini počeci prilično su skromni i ukorijenjeni su u Americi.Sam mit uglavnom se pripisuje američkoj književnosti. Kaže se da se Zubić vila prvi put pojavila u tiskanom u izdanju Chicago Tribunea 1908., a zatim 1927. u drami Esther Watkins Arnold. Ali popularnost Zubić vile doista je eksplodirala u posljednjim desetljećima – 70-ih ju je, primjerice, radio DJ u Chicagu spomenuo u eteru, a Američko zubarsko udruženje navodno je primilo hrpu poziva da se o njoj sazna više.


Mitska svrha Zubić vile oduvijek je bila posjetiti djecu dok spavaju i mijenjaju svoje mliječne zube za slatku ili financijski lijepu nagradu. Mnogoj je djeci sama ta funkcija dovoljna da opravda postojanje Zubić vile.


Ali za roditelje, njezina legenda nadmašuje poslastice i daje funkcionalniju svrhu pomaganja odraslima da djeci objasne fizičke promjene i osnovnu zubnu higijenu jer izgube prvi zub oko 5 ili 6 godina.
Kroz literaturu i mit o Zubić vili roditelji sada mogu aktivno sudjelovati u pomaganju djeci da shvate ovu biološku promjenu. Nakon spomenutog DJ-a, stomatološki je svijet prepoznao da može biti od pomoći u poticanju dobre zdravstvene zaštite, piše Parents.


zubic_vila

Foto: iStock


Kako izgleda Zubić vila?


Za razliku od nekih drugih mitskih likova, zubić vila obično se razlikuje u izgledu. Postoji malena vila s krilima i štapićem, koja je popularna u SAD-u, dok neke druge zemlje, uključujući, zubnu vilu opisuju kao miša.


Njezin izgled također varira od mašte do mašte. Ponekad je muško, a ponekad žensko. Ponekad je ona životinja poput patke ili mačke.


Što radi Zubić vila sa zubima?


Ono što zubna vila radi sa zubima također varira. Neki narativi kažu da će se zubna vila držati za zube zbog njihove opažene vrijednosti. Drugi kažu da se ona koristi zubima kako bi napravila vilinsku prašinu ili kako bi nastavila graditi svoj dvorac. Roditelji s tim mogu postati kreativni, jer zašto ne?


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Je li Zubić vila stvarna?


Negdje u dobi od 7 ili 8 godina mnoga će djeca otići roditeljima s istim pitanjem: “Je li Zubić vila stvarna?”


Roditeljima je važno unaprijed razmisliti koja će biti njihova istina o Zubić vili. Ne želite biti zatečeni kad se postavi pitanje.


Saznajte što djeca stvarno znaju. Uvijek možete započeti s pitanjem zašto vam dijete postavlja ovo pitanje. Može biti da ovisno o dobi, djeca možda počnu o tome razgovarati u školi. To možda ne znači da još uvijek trebate srušiti san o Zubić vili.


Još jedan savjet: “Imajte na umu dječju dob i koju im svrhu služi vjerovanje u zubić vilu“.


No koliko god bilo primamljivo održati svijet svog djeteta čarobnim, ako vam dijete dođe s čistim sumnjama i valjanim pitanjima, budite spremni dati iskren odgovor. Možete biti nježni i kreativni s tim kako ste iskreni s njima. Na primjer, možete podijeliti sa svojim djetetom da iako zubna vila možda nije stvarna, ona je dio bajke i bajke su i dalje zabavne.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Bilješke Zubić vile


Uzmite lijepi papir, olovke jarkih boja ili neke hladne naljepnice koje se koriste samo za bilješke zubne vile. Pazite da vas dijete ne vidi kako koristite ovaj specijalni papir za popis namirnica za trgovinu. Neka se vaše dijete probudi uz posebne poruke napravljene samo za njih od Zubić vile. Ove su bilješke također sjajan način da ohrabrite svoje dijete da nastavi s četkanjem zuba i čišćenja koncem.


Zubni vilinski jastuci


Slatki mali jastuci ne samo da će biti zabavan dio tradicije Zubić vile za vaše obitelji, već imaju i poseban džep za taj roly-poly zub. Jednostavno neka vaše dijete stavi otpali zub u džepić  na jastuku, a zatim zub zamijenite slatkišem.


Posebni trenutci


Umjesto da ubacite novac, razmislite o tome da djetetu ostavite ulaznice za zoološki vrt ili rezervaciju za njihov omiljeni restoran kako biste mogli ići zajedno. Ta sjećanja mogu gubitak zuba učiniti još posebnijim.