
FOTO: iStock
Sačuvajte i zdravlje i namirnice
povezane vijesti
- Nutricionisti kažu da ćete s ovih 10 pametnih zamjena hrane smanjiti stres
- Humanitarna pomoć nije podijeljena u Gazi ni nakon 11 tjedana gladi: Ono što je Izrael odobrio je “kapljica u oceanu”
- “Proizvodnja hrane i samodostatnost treba postati nacionalni strateški prioritet”. Ovo je ključna poruka skupa u Opatiji
Kod spremanja stvari u vaš hladnjak ponekad pomislite da je potpuno svejedno na koju policu staviti pojedine namirnice i artikle. Istina je potpuno drugačija.
Naime, pravilno skladištenje hrane u hladnjaku ključno je za očuvanje njezine svježine i sigurnosti. Nepravilnim rasporedom može doći do kontaminacije, što povećava rizik od trovanja hranom.
Da bi spriječili te opasne posljedice, pročitajte smjernice za optimalan raspored namirnica u hladnjaku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Gornja polica: gotova hrana
Na gornjoj polici hladnjaka preporučuje se čuvati gotovu hranu, poput ostataka obroka, kuhanog mesa, pripremljenih salata i pakiranih proizvoda spremnih za konzumaciju.
Ove namirnice trebaju biti pokrivene ili pohranjene u zatvorenim posudama kako bi se spriječila kontaminacija.
S obzirom na to da se ne podvrgavaju dodatnoj termičkoj obradi, važno je da budu smještene iznad sirovih namirnica kako bi se izbjeglo kapanje sokova koji mogu sadržavati štetne bakterije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Srednja polica: mliječni proizvodi
Srednja polica idealna je za skladištenje mliječnih proizvoda poput sira, maslaca, jogurta, vrhnja i deserata.
Ove namirnice najbolje je držati u središnjem dijelu hladnjaka, gdje je temperatura stabilnija nego na vratima. Sireve je preporučljivo zamotati ili pohraniti u posude kako bi se spriječilo isušivanje i upijanje mirisa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Donja polica: sirovo meso, perad i riba
Donja polica hladnjaka najhladniji je dio i stoga najprikladniji za čuvanje sirovog mesa, peradi i ribe.
Ove namirnice trebaju biti pohranjene u zatvorenim posudama ili dobro zamotane kako bi se spriječilo curenje sokova koji mogu kontaminirati druge namirnice. Skladištenjem sirovih proizvoda na najnižoj polici smanjuje se rizik od unakrsne kontaminacije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ladica: voće i povrće
Ladica na dnu hladnjaka namijenjena je čuvanju svježeg voća i povrća. Prije pohrane, preporučuje se oprati ove namirnice i zamotati ih u papir ili plastiku kako bi se očuvala svježina.
Za lisnato povrće i začinsko bilje, omotavanje u vlažan papirnati ručnik može pomoći u održavanju svježine.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Vrata hladnjaka: umaci i napitci
Vrata hladnjaka su najtopliji dio i podložna su čestim promjenama temperature zbog otvaranja.
Stoga je najbolje u vratima čuvati namirnice koje nisu lako kvarljive, poput sokova, majoneze, kečapa, džemova i drugih umaka u staklenkama ili bocama. Izbjegavajte pohranjivanje mliječnih proizvoda i jaja u vratima, jer nestabilna temperatura može skratiti njihov rok trajanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Naravno, kako bi vaše namirnice dale svoj maksimum treba obratiti pozornost i na neke druge stvari.
Prvenstveno je bitno da održavate temperaturu hladnjaka između 0 °C i 5 °C kako biste usporili rast bakterija i očuvali svježinu namirnica.
Redovito čistite hladnjak, uklanjajući prosute tekućine i ostatke hrane da biste spriječili razvoj bakterija i neugodnih mirisa.
Bitno je i da ne pretrpavate hladnjak jer tako onemogućujete cirkulaciju zraka koja pomaže da temperatura ostaje ujednačena i učinkovita.