Postoje jasna pravila

Svaka ima svoje mjesto: pravilno odlaganje hrane po policama u hladnjaku

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sačuvajte i zdravlje i namirnice

Kod spremanja stvari u vaš hladnjak ponekad pomislite da je potpuno svejedno na koju policu staviti pojedine namirnice i artikle. Istina je potpuno drugačija.


Naime, pravilno skladištenje hrane u hladnjaku ključno je za očuvanje njezine svježine i sigurnosti. Nepravilnim rasporedom može doći do kontaminacije, što povećava rizik od trovanja hranom.


Da bi spriječili te opasne posljedice, pročitajte smjernice za optimalan raspored namirnica u hladnjaku.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Nick Sykes (@irvingsykes_kitchens)



Gornja polica: gotova hrana


Na gornjoj polici hladnjaka preporučuje se čuvati gotovu hranu, poput ostataka obroka, kuhanog mesa, pripremljenih salata i pakiranih proizvoda spremnih za konzumaciju.


Ove namirnice trebaju biti pokrivene ili pohranjene u zatvorenim posudama kako bi se spriječila kontaminacija.


S obzirom na to da se ne podvrgavaju dodatnoj termičkoj obradi, važno je da budu smještene iznad sirovih namirnica kako bi se izbjeglo kapanje sokova koji mogu sadržavati štetne bakterije.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli SmartStore™ (@smartstoretm)



Srednja polica: mliječni proizvodi


Srednja polica idealna je za skladištenje mliječnih proizvoda poput sira, maslaca, jogurta, vrhnja i deserata.


Ove namirnice najbolje je držati u središnjem dijelu hladnjaka, gdje je temperatura stabilnija nego na vratima. Sireve je preporučljivo zamotati ili pohraniti u posude kako bi se spriječilo isušivanje i upijanje mirisa.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Amy Cross🍓 #strawberriesinajar (@thecrosslegacy)



Donja polica: sirovo meso, perad i riba


Donja polica hladnjaka najhladniji je dio i stoga najprikladniji za čuvanje sirovog mesa, peradi i ribe.


Ove namirnice trebaju biti pohranjene u zatvorenim posudama ili dobro zamotane kako bi se spriječilo curenje sokova koji mogu kontaminirati druge namirnice. Skladištenjem sirovih proizvoda na najnižoj polici smanjuje se rizik od unakrsne kontaminacije.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli YepItsKeto (@yepitsketo)



Ladica: voće i povrće


Ladica na dnu hladnjaka namijenjena je čuvanju svježeg voća i povrća. Prije pohrane, preporučuje se oprati ove namirnice i zamotati ih u papir ili plastiku kako bi se očuvala svježina.


Za lisnato povrće i začinsko bilje, omotavanje u vlažan papirnati ručnik može pomoći u održavanju svježine.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli THE/THIRTY (@thethirty)



Vrata hladnjaka: umaci i napitci


Vrata hladnjaka su najtopliji dio i podložna su čestim promjenama temperature zbog otvaranja.


Stoga je najbolje u vratima čuvati namirnice koje nisu lako kvarljive, poput sokova, majoneze, kečapa, džemova i drugih umaka u staklenkama ili bocama. Izbjegavajte pohranjivanje mliječnih proizvoda i jaja u vratima, jer nestabilna temperatura može skratiti njihov rok trajanja.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli The Strategist UK (@thestrategistuk)



Naravno, kako bi vaše namirnice dale svoj maksimum treba obratiti pozornost i na neke druge stvari.


Prvenstveno je bitno da održavate temperaturu hladnjaka između 0 °C i 5 °C kako biste usporili rast bakterija i očuvali svježinu namirnica.


Redovito čistite hladnjak, uklanjajući prosute tekućine i ostatke hrane da biste spriječili razvoj bakterija i neugodnih mirisa.


Bitno je i da ne pretrpavate hladnjak jer tako onemogućujete cirkulaciju zraka koja pomaže da temperatura ostaje ujednačena i učinkovita.