Doživljaj koji se ne propušta

SuZa Croatian Spirit hit je adresa u Bregima: Destilerija s nevjerojatnom pričom i pogledom

Life

Foto: Nikola Zoko

Foto: Nikola Zoko

Nekima je možda poznatija po ginu Torpedo – 51 ili Učkarici

U ljepotama Opatije i njene rivijere može se uživati razgledavajući predivne parkove, šetajući po Lungomareu, proučavajući stoljetne građevine, obilazeći izložbe ili jednostavno, uz dobar sladoled ili neko piće sjedeći uz obalu mora. Ali, krene li se ponad Opatije, uživancija se nastavlja i to na drukčiji način, a vožnja od desetak minuta itekako će se isplatiti.


Naime, na adresi Anđeli 40 u Bregima nalazi se destilerija i nedavno otvorena kušaonica SuZa Croatian Spirit. Najprije kad se ugleda kušaonicu, treba se okrenuti: goste očekuje jedinstven pogled na Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Krk.


Nakon obaveznog fotografiranja i selfieja, treba se okrenuti prema brdu i uputiti u ljupku kućicu s lijeve strane gdje će goste dočekati uvijek nasmijani domaćini kušaonice SuZa Croatian Spirit.


Foto: Nikola Zoko


Priča obitelji Suzić započela je osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tata Slavko je iz hobija u njihovoj kući u Bregima počeo peći rakiju.


Onako, „po domaći“, za potrebe kućanstva. I to od grožđa: kupovalo se u Istri, najprije su radili vino, a onda od vina pekli rakiju. Par godina kasnije, tata Slavko se počeo baviti pčelarstvom, a nakon što je od gospođe Bauer, čiji je otac bio stari pčelar Sušaka dobio recept za medicu, posao se počeo širiti.


Foto: Nikola Zoko


Naime, medici gotovo nitko nije mogao odoljeti i počele su kretati narudžbe. Međutim, kako je Slavko bio profesionalan vatrogasac, nije se stigao baviti i destilerijom, pa su njegovi sinovi, Borjan i Tino odlučili preuzeti posao. U početku su radili preko očevog OPG-a, a potom su 2006. godine otvorili firmu Suza T.B.


Godinama su braća blizanci paralelno radili dva posla, svoj stalni i ovaj „iz hobija“, a potom su shvatili da se nalaze na prekretnici, te da moraju birati: ili jedno ili drugo. Dakako, odluka je pala na destileriju, a danas se mogu pohvaliti da proizvode i nude 23 proizvoda, rakija i likera spravljenih prema domaćim receptima, od domaćih, hrvatskih sirovina.


Foto: Nikola Zoko


U Bregima gdje se nalazi i proizvodnja te obiteljska kuća, obitelj Suzić sagradila je, za goste nedavno otvorenu rustikalno uređenu kušaonicu, u kojoj se, uz odlične hladne plate mogu kušati pića, raditi kokteli i razgledavati unutrašnjost kušaone te dijela proizvodnje u obiteljskoj kući koji su pretvoreni u male muzeje.


Naime, braća su i strastveni kolekcionari starina koje su povezane s povijesti Rijeke i okolnih krajeva, tako da se na policama i zidovima nalaze ne samo stara pakiranja pića nego i gobleni (npr. s motivom Vučka), pribori za jelo, stare slike, ručni radovi pa i stari jukebox koji još uvijek radi.


Foto: Nikola Zoko


Njihova alkoholna pića također pričaju priče, jer u njihove etikete i nastajanja uključene su činjenice obiteljske i povijesne baštine ovoga kraja. Primjerice, njihov najprodavaniji proizvodi nose ime Fiuman i Fiumanka. Fiuman je biljni (nešto između pelinkovca i jegera), a Fiumanka voćni liker sličan teraninu.


Osim što se s njima mogu raditi fenomenalni kokteli koji se nude gostima u kušaoni, zanimljiva je njihova priča. Na etiketama su stare su slike Borjanovih i Tinovih nonića. Djed je bio pravi gospar iz Dubrovnika, a baka Fiumanka. Ljubav je bila burna, pa naglo prekinuta, ali njihovi likovi i dalje žive (boca pored boce) na rustikalnim etiketama.


Foto: Nikola Zoko


Destilerija je možda nekima poznatija po ginu Torpedo – 51 ili Učkarici (travarica), a kušaonica je otvorena (osim vikendom) svima koji žele kušati kvalitetne proizvode, ali i sami napraviti gin. U kušaonici se nalaze i minijaturna (stolna) destilerija, gotov destilat (obitelj ga sama radi od slavonske pšenice) i gomila začina koje je dovoljno dodati, uključiti plinski grijač i pričekati pola sata. Kad počne kapati unikatni džin, domaćini će goste naučiti i ponešto o gradaciji, volumenu te kako će si sami svoj džin natočiti u bočicu i etiketirati je.


Foto: Nikola Zoko


Foto: Nikola Zoko


Foto: Nikola Zoko


Foto: Nikola Zoko


Foto: Nikola Zoko


Destilerija trenutačno proizvodi oko 30.000 litara likera i rakija, pa se njihove proizvode s glagoljičkim slovom S na etiketi može naći u dosta ugostiteljskih objekata i maloprodajnim trgovinama. Ali, pijuckanje primjerice likera od Fiumanke iz vrta kušaone s kojeg puca jedinstveni pogled, poseban je doživljaj koji ne propustite kad ste na Kvarneru.