Prehrana trudnica

Superhrana koju je poželjno jesti ako nosite blizance

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Korisno je odabrati hranu bogatu hranjivim tvarima kad god je to mogućeAko ste trudni s blizancima, vaše tijelo ima dodatne prehrambene potrebe iznad već povećanih potreba trudnoće. To ne znači da se potrebe za hranjivim tvarima udvostruče ili utrostruče. Ali, osim što vam treba više hrane općenito, potrebno vam je više nekih specifičnih hranjivih tvari.


Kada očekujete višestruke, potrebna vam je dodatna doza proteina koja će pomoći u izgradnji stanica i podržati povećani volumen plazme. Također su vam potrebni ugljikohidrati za energiju, željezo za sprječavanje anemije zbog nedostatka željeza, kalcij kako biste bili sigurni da vaše bebe koje rastu i vaše kosti imaju sve što im je potrebno, te folna kiselina za sprječavanje oštećenja neuralne cijevi i anemije zbog nedostatka folata.


Stoga je korisno odabrati hranu bogatu tim hranjivim tvarima kad god je to moguće. Ove namirnice sadrže puno hranjivih tvari zajedno s privlačnim okusima i teksturama. Naravno, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom o svojim osobnim prehrambenim potrebama.


Maline
Maline su prepune vlakana. Kako trudnoća s blizanacima napreduje i povećava se pritisak na crijeva, probava se može malo usporiti. Osiguravanje odgovarajućeg unosa vlakana svaki dan (zajedno s puno vode kako bi vlakna održala hidrataciju dok se kreću kroz tijelo) može pomoći u smanjenju zatvora.


Humus


Humus je bliskoistočni namaz napravljen od slanutka, izvora neživotinjskih proteina i vlakana, kao i folne kiseline i mangana. Slanutak se može pretvoriti u curry, dodati u salatu ili čak ispeći za međuobrok. Uživajte u hummusu kao umaku s povrćem, namazu na kruhu ili krekerima od cjelovitog zrna; namažite ga na sendviče kao što biste majonezu; ili koristiti kao preljev za salatu, piše Very Well Family.


Jaja


Jaja su najbogatiji izvor kolina, hranjive tvari koja je potrebna u većim količinama tijekom trudnoće za rad mozga i pamćenje. Potražite jaja poboljšana omega-3. Imaju više DHA, što potiče razvoj vida i mozga kod fetusa.


Osim toga, jaja se lako pripremaju na razne načine. Tvrdo kuhana jaja sama su izvrstan međuobrok. Ili dodajte nasjeckana jaja u salate ili sendviče.


Sendvič s piletinom


Mnoge vrste delikatesnog mesa povezane su s rizikom od listerioze, bakterije koja je posebno štetna za fetuse. Ako zaobilazite pult s delikatesima, uzmite u obzir piletinu kao alternativu za sendvič.


Izvor je proteina s niskim udjelom masti i lako zamjenjuje puretinu u vašem omiljenom sendviču. Pecite pileća prsa na žaru, poširajte ili pecite, a zatim ih tanko narežite za sendviče. Ili krupno nasjeckajte za pileću salatu. Upotrijebite kruh od cjelovitih žitarica i dodajte dozu povrća u svoje sendviče, kao što su tanko narezani krastavac, nasjeckani celer,  listovi špinata ili salate, a dobit ćete i pojačanje vlakana i povrća.


Sardine


Sardine su neopjevani heroj prehrane kada je trudnoća u pitanju. U njima se nalaze omega-3 masne kiseline, vitamin D, kalcij (ako ih jedete s kostima) i proteini. Osim toga, svestrane su, a sardine iz konzerve vrlo su jednostavne za pripremu.