Radno vrijeme

Studija otkriva: Na poslu smo produktivniji kad gledamo fotografije slatkih životinja

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kawaii je japanska riječ za "slatke" stvari, a nedavno je postala predmet istraživanja.Studiju su proveli znanstvenici sa sveučilišta Hiroshima i pokazala je zaista zanimljive rezultate. Zapravo, stvoren je uvjerljiv izgovor za one od vas koji besramno provodite radne sate da „škicate“ slatke fotografije životinja.


Uvijek je lijepo podijeliti dobre vijesti s čitateljima, pa evo nalaza ove studije koju je prenio Bright Side.


Pobuđuje mnogo više od same naše želje za njegovanjem


Već je bilo jasno da slike životinja koje griju srce mogu u nama iznjedriti mnoge pozitivne osjećaje, izmamiti osmijeh na lice, razveseliti nas, probuditi roditeljske instinkte, pa čak i motivirati da se brinemo o nekome tko je nemoćan i u potrebi.
Međutim, ovo je istraživanje otkrilo da postoji mnogo više: ljupkost stvarno utječe na naše sposobnosti i ponašanje tijekom rada, čineći nas produktivnijima.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


To nas tjera da više brinemo


Sudionici prvog eksperimenta zamoljeni su da obave zadatak koji je od njih zahtijevao da budu oprezni prije i nakon gledanja slika mačića i štenaca. A rezultati su pokazali da su slatke slike potaknule sudionike da nastupaju s više nježnosti i pažnje.


Stoga su istraživači sugerirali da slatke stvari pokreću određene emocije zbog kojih se ponašamo opreznije, a to se može koristiti u specifičnim radnim situacijama – poput vožnje.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Pomaže nam da se usredotočimo na detalje


Drugi i treći eksperiment imali su za cilj utvrditi poboljšavaju li slatke slike našu koncentraciju i pažnju prema detaljima. Ispostavilo se da to stvarno čine, budući da su sudionici osjetili bolje rezultate nakon što su ih pogledali.


Međutim, najzanimljiviji dio je da zadatak nije sugerirao pomoć nekome, pa ovaj rezultat nije bio motiviran željom za brigom, na što slatke stvari mogu utjecati. Pokazalo je da sama simpatičnost utječe na našu sposobnost da se bolje usredotočimo i radimo.