Istraživanje

Studija dokazuje da vaš pas može reći kada netko laže

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Vjerujemo da su se istraživači odlično zabavili u interakciji s lopovima svih oblika i veličina

Bilo je mnogo studija koje pokazuju da vas pas ne čini samo zdravijima i sretnijima, već vas čini i boljom osobom. Od jačanja imuniteta do učenja djece kako se nositi s gubitkom, udomljavanje je dobro i za vas i vašu obitelj.


Ali naše ponašanje sa psima utječe i na njih. Nedavno je provedeno istraživanje na psima koje je otkrilo da ako svjesno lažete svom psu, on može nanjušiti istinu. Evo iznenađujućih rezultata.


Za ispitivanje je analizirano 260 pasmina pasa


Uvriježeno je mišljenje da ljudska bića, kao vrsta, nismo najbolji u otkrivanju obmane. Začudo, studije pokazuju suprotno. Možemo razlikovati laž od istine, ali često potiskujemo svoje instinkte.


No, mogu li psi razlikovati istinu od laži? Pokušali su to saznati istraživači sa Sveučilišta u Beču, a da bi to učinili, proučili su 260 različitih pasmina. Iako može zvučati kao puno posla, vjerujemo da su se istraživači odlično zabavili u interakciji s lopovima svih oblika i veličina, piše Bright Side.


Prvo poslastica, pa trik


Studija je provedena pomoću trika s dvije zdjele gdje se jedna držala praznom, a druga je sadržavala skrivenu poslasticu. Prvo su psi obučeni da slijede upute jedne osobe, pri odabiru koja od dvije zdjele sadrži skrivenu poslasticu. Kad je pas poslušao i odabrao ispravno, dobio je poslasticu.


Zatim je došao trik. Psi bi gledali kako druga osoba mijenja poslasticu iz jedne zdjele u drugu. A u nekim slučajevima postojala bi i treća osoba koja bi bila nijemi promatrač. Isti eksperiment proveden je samo s drugom osobom koja im je dala upute, ili čak s trećom osobom koja je to učinila.


Psi su ignorirali osobu koja im je lagala


Drugi čovjek dao bi savjet, namjerno prevarivši psa pogrešno pokazujući pogrešnu i praznu zdjelu. Iznenađujuće, kad bi psi znali da ih dotični čovjek dovodi u zabludu, zanemarili bi savjet. Istraživači su donijeli zaključak da su psi znali kada ih ljudi lažu te su ignorirali naredbe. Treći čovjek ponekad ne bi bio prisutan kad bi drugi izvršio promjenu.


Nakon prebacivanja, treća bi se osoba vratila. Ali nisu znali gdje je poslastica i nasumično bi pokazali na jednu od zdjela. Budući da nisu bili prisutni tijekom zamjene poslastica, psi bi uglavnom ignorirali njihove savjete. Dokazi su ukazivali na to da su psi znali da treći čovjek ne zna gdje je poslastica pa ga stoga nisu slušali.


Psi imaju manje povjerenja od čimpanzi i djece


Znanstvenici su također primijetili da su slični pokusi provedeni u prošlosti sa subjektima poput djece mlađe od 5 godina, kao i s makakama i čimpanzama. Neispravnim savjetima mnogo je manje vjerojatno da će se prevariti pse nego djecu ili druge životinje.


Psi mogu nanjušiti istinu čak i kada nisu obučeni za to


Znanstvenici su zaključili da psi mogu razlikovati istinitu i lažnu izjavu, u uvjetima zadatka promjene lokacije, poput zamjene zdjelica s poslasticama. Također, kućni ljubimci ne mogu samo izvući informacije koje su im potrebne od  ljudi, već i shvatiti njihove namjere i uvjerenja.