Skincare

Stručnjaci donijeli odluku o tome šteti li jutarnje čišćenje lica našoj koži

Sanda Milinković

Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Sve veći broj stručnjaka vjeruje da postoje dobrobiti u tome da pružite koži odmor od jutarnjeg čišćenja

Za mnoge od nas, čišćenje lica ujutro i navečer je poput disanja: događa se već refleksivno, a da o tome ne razmišljamo. Čak i u lijenim jutrima skupljamo energiju za čistačem koji s lica ispire sve tragove masnoća i nečistoća.


Ali ako je vaš cilj blistav ten, možda postoji i “previše čišćenja”. Zapravo, stručnjaci sve više zagovaraju potpuno preskakanje jutarnjeg čišćenja da bi se koži dala prilika da izgradi svoju zaštitnu barijeru, umjesto da s nje uklanjamo sva njezina ulja, vlagu i lipide.


I ne samo to, stručnjaci tvrde da je svrha onih hidratizirajućih seruma i krema kojima natapate kožu nakon jutarnjeg čišćenja – poništiti njezine dehidrirajuće nuspojave.


Nedavno je stručnjakinja za njegu lica Angela Caglia , čiji je klijent danski supermodel Helena Christensen , na svojim Instagram pričama savjetovala ljude da prestanu s jutarnjim čišćenjem ako žele vidjeti primjetnu razliku na svojoj koži.


Njezin argument je da koža preko noći proizvodi prirodne lipide i ulja koji su nam potrebna da izgledamo mlađe, pa zašto to sve skinuti čim se probudite sa sredstvom za pranje lica? Za nju je najvažnije vrijeme čišćenja noć da bi uklonila svu prljavštinu, kremu za sunčanje, zagađenje i šminku koja se nakupila tijekom dana. I nije jedina koja tako misli.Foto: Pexels

Je li jutarnje čišćenje lica neophodno?


Jednostavan odgovor je – ne, prema nekim stručnjacima za kožu koji tvrde da ako ste spavali samo sa serumom i noćnom kremom na koži, onda nema potrebe ujutro čistiti lice i ukloniti sve te pozitivne ostatke.


Mnogi od argumenata protiv jutarnjeg čišćenja vrte se oko kožne barijere – najudaljenijeg sloja koji ima vitalnu ulogu u zadržavanju vode i elektrolita u koži da bi ona izgledala vlažno, dok istovremeno sprječava iritante i patogene.


Na ovom površinskom sloju pronaći ćete preko trilijun bakterija – poznatih i kao mikrobiom – koje su prva linija obrane kože. Dakle, kada je ovaj mikrobiom poremećen, on više nije u stanju spriječiti upalu, a koža ima tendenciju buknuti i biti suša i osjetljivija, a ponekad i zasvrbi.


“Mikrobiom vaše kože je njen prvi sloj zaštite – sve što dotakne vašu kožu prvo dotakne bakterije,” kaže Susanne Manasi koja se čvrsto zalaže protiv jutarnjeg čišćenja.


Pridružuje joj se Johanna Gillbro, stručnjakinja za kožu, koja ne samo da jutarnje čišćenje smatra nepotrebnim, već i potencijalno štetnim za kožu.


“Surfaktanti (površinski aktivne tvari, op.a.) koji se nalaze u mnogim proizvodima za čišćenje imaju tendenciju da negativno utječu na kožnu barijeru jer također mogu otopiti endogene lipide koji se stvaraju u koži”, kaže Gillbro.


Kao obožavateljica skromnijih rutina njege kože, dodaje da čišćenje lica ujutro nepotrebno izlaže kožu još većem utjecaju parfema, konzervansa i antimikrobnih sastojaka.Foto: Pexels

Je li bolje čistiti lice ujutro ili navečer?


Noćno čišćenje lica ključni je korak u svakodnevnoj rutini njege kože. Sredstva za čišćenje dizajnirana su za uklanjanje viška masnoće, prljavštine, onečišćenja, SPF-a, šminke i još mnogo čega što se nakuplja na površini kože tijekom dana.


“Istina je da ih je potrebno ukloniti s kože”, kaže Gillbro. “Međutim, mnogi ljudi danas pretjerano čiste kožu i znanstvene studije pokazuju da postoji veza između previše čišćenja i nekih od najraširenijih kožnih problema kao što je suha i osjetljiva koža ili čak rozaceja.”


“Samo večernje čišćenje može učiniti veliku razliku za vašu kožu”, nastavlja Gillbro. “Koža je pametna i tijekom noći stvara jedinstvene tvari koje vežu vlagu i koje su dio kožne barijere. One vašu kožu čine mekom, podatnom i doprinose boljem zdravlju kože”, dodaje.


Vaša koža također prelazi u tzv. način oporavka preko noći, tako da će se svi serumi i hidratantne kreme za poticanje te aktivnosti bolje upiti nakon što se sve prepreke koje začepljuju pore isperu.


Je li jutarnje čišćenje lica loše za akne?


Međutim, postoji nekoliko upozorenja za preskakanje jutarnjeg čišćenja, osobito ako imate masnu kožu ili kožu sklonu aknama jer se bakterije mogu nakupiti preko noći.


Doktorica Anjali Mahto , dermatologinja konzultantica koja i sama pati od akni kod odraslih, preporučuje čišćenje samo dva puta dnevno proizvodom koji je namijenjen masnoj koži sklonoj aknama.


Još jedan razlog za razmatranje su proizvodi za noćnu njegu kože koji se ne slažu sa suncem. Ulja za lice, koja se sastoje od velikih molekula i razlikuju se po sastavu od prirodnih ulja kože, djeluju kao prepreka kremama za sunčanje pa ih je potrebno ukloniti.


Proizvodi na bazi retinola također će učiniti kožu osjetljivijom na UV zrake, zbog čega dermatolozi preporučuju jutarnje čišćenje lica i svježe nanošenje SPF-a, piše Vogue.Foto: Pexels