Pojašnjenje stručnjaka

Što se zapravo događa s tijelom ako progutamo žvakaću gumu

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Onima koji obično konzumiraju žvakaće gume može se dogoditi da ih greškom progutajuMože li živjeti u želucu satima, danima ili čak tjednima? Blokira li crijevni trakt? Hoće li se zalijepiti za stijenku želuca kao za donji dio cipela?


I, na kraju, hoće li uzrokovati štetu tijelu?


Neki međunarodni stručnjaci objašnjavaju što se zapravo događa:
1. Tijelo se baci na posao da ju probavi


Mnogi lažni mitovi imaju trunku istine, pa tako i onaj koji tvrdi da progutana žvakaća guma ostaje u tijelu 7 godina.


Istina je u ovom slučaju da tijelo ne može probaviti sve žvakaće gume. Kao što je Nancy McGreal, pedijatar gastroenterolog sa Sveučilišta Duke objasnila:


“Osnova žvakaće gume je netopiva, baš kao i vlakna u sirovom povrću, kukuruzu, zrnu kokica i sjemenkama. Našem tijelu nedostaju probavni enzimi za specifičnu razgradnju te baze.”


Većinu sastojaka žvakaće gume naš probavni sustav lako razgrađuje. To uključuje zaslađivače, arome, konzervanse, ali, kako je precizirala dr. McGreal, problem je baza gume koju naše tijelo ne može razgraditi.


Ova baza se miješa s ostalim stvarima unutar želuca, ali, ne brinite, neće se zalijepiti za stijenke i krenut će prema crijevu zajedno sa svom ostalom hranom i istom brzinom.


Većina ljudi isprazni želudac 30 do 120 minuta nakon jela. Gumi stoga treba isto toliko vremena.


2. Rijetko može uzrokovati začepljenje crijeva kod djece


“U vrlo rijetkim slučajevima, velike količine progutane žvakaće gume u kombinaciji sa zatvorom začepile su crijeva kod djece. Upravo iz tog razloga treba obeshrabriti često žvakanje žvakaćih guma, osobito kod djece”, rekla je dr. med. Elizabeth Rajan s klinike Mayo.


U članku objavljenom u časopisu Pediatrics govori se o slučaju djeteta koje je jelo više od 7 žvakaćih guma svaki dan i patilo od zatvora više od 2 godine. Na kraju je zbog te situacije bila potrebna operacija za uklanjanje začepljenja.


To su očito vrlo rijetki slučajevi, koje je lako izbjeći ako djeci ne dopuštamo često jesti žvakaće gume ili barem paziti da ih ne progutaju.


3. Može izazvati razne tegobe i bolove


Bez obzira na dob, oni koji opetovano gutaju prekomjerne količine žvakaćih guma, upozoravaju istraživači Healthlinea, riskiraju da počnu patiti od raznih tegoba poput bolova u trbuhu, kroničnog zatvora, proljeva i čireva u ustima.


Učestalo žvakanje žvakaće gume također može uzrokovati probleme s čeljustima i zubima.


4. Koliko je vremena potrebno da žvakaća guma prođe kroz vaše tijelo?


Ako gumu progutamo, ona prolazi kroz jednjak i želudac u tanko crijevo. Ovdje se apsorbiraju šećeri i hranjive tvari dok neprobavljivi dio žvakaće gume dospijeva u debelo crijevo. Kroz rektum i feces možemo ga eliminirati.


Prema dr. Danielu S. Murrellu, guma pređe cijeli ovaj put za manje od sedam dana. Stručnjaci sa Sveučilišta Yale slažu se: žvakaća guma općenito ne ostaje u tijelu duže od tjedan dana.


Ukratko, povremeno gutanje žvakaće gume nije štetno, ali bilo bi mudro izbjeći da vam to postane navika.


Osobito obratite pozornost na djecu koja bi ideju učestalog gutanja žvakaće gume mogla shvatiti kao šalu.