Iz navike

Što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete kroasan i pijete cappuccino?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Nutricionist objašnjava utjecaj na tijelo navike svakodnevnog konzumiranjaDoručak je najvažniji obrok u danu, ali ga većina ljudi i najmanje cijeni. Često se u nedostatku vremena, zbog proždrljivosti ili iz navike doručkuje u kafiću.


No, što se događa s našim tijelom ako svaki dan pijemo cappuccino i jedemo kroasan? Odgovor na to daju nam nutricionist.


Ako imate naviku doručkovati za šankom uz cappuccino i kroasan, vjerojatno ste se barem jednom zapitali kakav to učinak može imati na vaše zdravlje ili na vašu figuru. Kao što vjerojatno već pretpostavljate, obrok bogat šećerima i masnoćama nije baš najbolji izbor za naše tijelo.
Doručak s cappuccinom i kroasanom prilično je “štetan” s gledišta kalorija i količine zasićenih masti i jednostavnih šećera koji se unose.


Jednostavan kroasan sadrži oko 250 kalorija, što kada se doda 130 od cappuccina i 40 od šećera čini oko 420 kalorija (u usporedbi s oko 300-320 koliko bi doručak trebao sadržavati).


Što se događa s tijelom nakon takvog doručka?


Važan aspekt koji ne treba podcijeniti je osjećaj praznog želuca koji se osjeti odmah nakon doručka, pogotovo ako jedete samo ugljikohidrate ili previše jednostavnih šećera.


Razlog? Vrlo je jednostavan. Doručak koji se temelji samo na ugljikohidratima (primjerice, kroasan ili kriška torte ili samo keksi) stvara iznenadan porast razine šećera u krvi koji kao odgovor uzrokuje veliko lučenje inzulina kako bi se suprotstavio situaciji hiperglikemije.


Nakon nekoliko sati, dakle, šećer u krvi (zbog učinaka inzulina) jednako brzo pada, uzrokujući onu dosadnu jutarnju rupu u želucu, također popraćenu nervozom i razdražljivošću.


Nutricionist savjetuje, da ako baš ne možete bez njega, najbolji izbor za šankom je kava s malo šećera, obrani cappuccino ili sok od naranče i mali, prazni brioš od integralnog brašna.