Mali eksperiment

Što se događa s tijelom ako svako jutro pijete jabučni ocat?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Rachel Lapidos, urednica Well Good zdravstvenog časopisa, odlučila je to istražiti

Može li ispijanje jabučnog octa ujutro pomoći našem zdravlju? Rachel Lapidos, urednica Well Good (američkog zdravstvenog časopisa) željela je vidjeti što se događa s tijelom pijenjem malo jabučnog octa natašte svako jutro tijekom tjedan dana.


Vjerojatno mnogi od vas imaju naviku piti vodu s limunom čim se probude, ali samo rijetki su pokušali (potrebno je malo hrabrosti) započeti dan s jabučnim octom!


Ovaj eksperiment htjela je napraviti Rachel Lapidos, pomalo kao izazov, pa je tjedan dana pila malo octa dobivenog od jabuka kako bi vidjela može li taj napitak, popijen odmah ujutro, biti ikako koristan za organizam, kako kažu.


Unatoč jakom okusu, poznato je da jabučni ocat ima nekoliko svojstava: olakšava probavu, ispuhuje, poboljšava izgled kože, djeluje protuupalno, antibakterijski, alkalizira, diuretik je, pomaže imunološkom sustavu, ima moć zasićenja i mnogo više.


Ukratko, to je hrana s terapeutskom vrijednošću koja se često koristi u prirodnoj medicini.


KAKO JE PROŠLO?


U početku je bilo teško: ranojutarnji jabučni ocat nije baš onaj okus koji osoba želi osjetiti čim se probudi, a od njega peku usta. Instinkt je stoga popiti puno vode.


Sljedeći osjećaj je onaj unutar tjelesnog djelovanja: neka vrsta žarenja koje ide od grla do želuca. Normalan? Ne! Žena je zapravo napravila veliku pogrešku: popila je čašu čistog octa, dozu koja nije samo pretjerana, nego je i prejaka jer nije razrijeđena u vodi.


Uvidjevši pogrešku, zahvaljujući konzultacijama s nutricionistom, Rachel je to ispravila i sljedećih dana razrjeđivala manju dozu octa (1 ili 2 žlice) u šalici vode, nastavljajući piti svako jutro bez ikakvih dodatnih nelagoda.


PREDNOSTI NAKON TJEDAN DANA


Nakon tjedan dana uzimanja octa razrijeđenog s vodom, Rachel prvo primjećuje znatno ispuhaniji trbuh, ali i više energije nego inače, kao i ograničeniji apetit koji joj je omogućio, na primjer, da ne pojede popodnevni obrok.


Čak se i izgled kože vidno popravio, zapravo je bila zategnutija i sjajnija, no osim octa žena je redovito pila više vode nego inače kako bi se riješila kiselosti i okusa koji joj je ostao u ustima. Stoga bi se, barem dijelom, ova prednost mogla pripisati većem unosu tekućina.


Rachel je cijeli tjedan bila dobro, ali čim je prestala s octom, uhvatila je prehladu. Možda obična slučajnost, ali da ne bi pogriješila i s obzirom da joj nakon svega ta jednostavna praksa nije smetala, odlučila je nastaviti.


KONTRAINDIKACIJE


Kontinuirano konzumiranje previše octa, s obzirom na visok stupanj kiselosti ove namirnice, moglo bi uzrokovati oštećenje zubne cakline, ali i probleme s probavom i peckanje jednjaka.


Stoga vam savjetujemo, ako želite eksperimentirati s ovim prirodnim lijekom, da ga ne nastavljate uzimati dulje od 15 dana, ako uopće ponavljate tretman u ciklusima.


Procijenite reakciju svog tijela, ali ako primijetite peckanje i nelagodu, odmah prestanite.


Ako imate zdravstvenih problema ili uzimate lijekove, izbjegavajte to činiti sami i uvijek potražite savjet svog liječnika.