Apstinencijska kriza

Što se događa s tijelom ako se odreknete društvenih mreža na tjedan dana? Slično je skidanju s droga

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Obavijesti s pametnog telefona zarazne su poput opijuma pokazala su istraživanjaKlonite se društvenih mreža tjedan dana i bacite se u pravu krizu odvikavanja!


Ukratko, digitalne platforme na koje smo već svi navikli uzrokuju simptome vrlo slične onima vezanima uz droge.


Radi se o istraživanju objavljenom u časopisu Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, prema kojem je potrebno samo sedam dana bez društvenih mreža, čak i bez potpunog isključenja, uz slobodu korištenja sms-a, e-maila i telefona, da korisnici razviju iste simptome odvikavanja od droge: tjeskobu, dosadu i promjene raspoloženja.
Od ovisnosti o video igricama u trenu prelazimo na onu puno širu od društvenih mreža, u krajolik koji svakako nije ružičast u kojem su uvijek protagonisti uobičajeni pametni telefoni. Ali kamo idemo?


S druge strane, istraživanja su već prethodno pokazala kako su obavijesti s pametnog telefona zarazne poput opijuma.


Sada istraživači sa Sveučilišta Karl Landsteiner u Kremsu i Sveučilišta u Beču kažu da su društvene mreže općenito slične drogama.


Brojka koja bi, kažu, mogla biti i blaža od očekivane, jer, kada su za eksperimente kontaktirali tisuću ljudi od 18 i više godina, predloživši im da ne koriste Facebook i WhatsApp oko 7 dana, većina je to odbila učiniti, a na kraju su samo 152 osobe (dakle postotak manji od 15%) pristale sudjelovati.


Ponašanje koje već ukazuje na nesposobnost mnogih pojedinaca da uopće pomisle na to da se moraju lišiti društvenih mreža čak i na prilično ograničeno vremensko razdoblje.


Tijekom eksperimenta, stručnjaci su otkrili ne samo “krizu odvikavanja” već i nemogućnost u 60% slučajeva pridržavanja pravila, s brojnim ispitanicima koji uopće nisu mogli ne koristiti dvije platforme tijekom očekivanog tjedna.


Stefan Stieger iz Odsjeka za psihologiju je rekao da postoje “simptomi apstinencije” koji uvelike podsjećaju na one koji se skidaju s droge, odnosno duboko stanje tjeskobe, dosade i promjena raspoloženja.


Međutim, brojka koja najviše zabrinjava bila je “vrlo velika želja za korištenjem društvenih medija tijekom apstinencije”.


Prva stvar koju su sudionici učinili kada je istraživanje završeno? Trčali se ponovno povezati online, no ovo je bilo za očekivati.


No, jesmo li sigurni da je to stvarnost koja nas najviše zadovoljava?