Odgoj

Što je pozitivno roditeljstvo i kako ga primijeniti?

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Djeca koja odrastaju uz pozitivno roditeljstvo vjerojatno će razviti vještine koje su im potrebne da bi se dobro snašle u školi, izgradila prijateljstva i osjećala se dobro.Pozitivno roditeljstvo ima za cilj promicati dječji razvoj i upravljati dječjim ponašanjem i emocijama na konstruktivan i neškodljiv način. Temelji se na snažnim odnosima, dobroj komunikaciji i pozitivnoj pažnji koja pomaže djeci u razvoju.


Pozitivno roditeljstvo uključuje isticanje pozitivnog i planiranje unaprijed kako bi se spriječili problemi. Također uključuje korištenje svakodnevnih situacija i stvaranje prilika za pomoć djeci u učenju i motiviranje da daju sve od sebe.


Djeca koja odrastaju uz pozitivno roditeljstvo vjerojatno će razviti vještine koje su im potrebne da bi se dobro snašle u školi, izgradila prijateljstva i osjećala se dobro. Također je mnogo manje vjerojatno da će razviti probleme u ponašanju ili emocionalne probleme kada postanu stariji. Roditelji koji nauče koristiti pozitivne roditeljske vještine obično se osjećaju sigurnije i sposobnije u obavljanju svakodnevnih roditeljskih zadataka, manje su depresivni, manje pod stresom i imaju manje sukoba sa svojim partnerima oko roditeljskih problema.


Osigurajte sigurno i zanimljivo okruženje
Važan dio pomoći vašem djetetu da raste je potaknuti ga na igru ​​i istraživanje svijeta, a prvi korak je osigurati da njegovo okruženje bude sigurno i zanimljivo. Kada su okruženja bez opasnosti po zdravlje poput oštrih predmeta, sredstava za čišćenje i nepokrivenih električnih utičnica, i djeca i roditelji mogu se opustiti i uživati ​​u kvalitetnom zajedničkom vremenu. Kao roditelj možete stvoriti zanimljivo okruženje bez da morate trošiti puno novca. Pružajući djeci razne igračke i rukotvorine za igru, zaokupljate svoje dijete i manja je vjerojatnost da će mu postati dosadno i loše se ponašati.


Stvorite pozitivno okruženje za učenje


Djeci je potrebno okruženje koje podržava, njeguje kako bi razvila svoje vještine. Kao roditelj možete pomoći u stvaranju pozitivnog okruženja za učenje obraćajući pažnju na svoju djecu. To ne znači da morate biti s njima svake minute, ali je važno da vaše dijete zna da ste tu za njega kada vam se obrati za pomoć ili pažnju. Postoji mnogo načina na koje možete stvoriti pozitivno okruženje za učenje za svoje dijete, uključujući:


  • Provedite kratko, ali često kvalitetno vrijeme s njima
  • Razgovarajte lijepo s njima
  • Pitajte ih o njihovom danu i odvojite vrijeme da poslušate njihove priče
  • Budite privrženi
  • Koristite opisnu pohvalu tako što ćete istaknuti radnje koje su vam se svidjele i dajte im do znanja da ih cijenite
  • Kada vam dijete dođe s pitanjem, potaknite ga da razgovara o njemu i nađe odgovor, umjesto da mu samo kažete odgovor. To se zove usputno učenje

Koristite asertivnu disciplinu


Disciplina igra važnu ulogu u emocionalnom i socijalnom razvoju djeteta. Može pomoći djeci da nauče prihvaćati pravila, razviti samokontrolu, uzeti u obzir druge kada izražavaju svoje osjećaje i preuzeti odgovornost za svoja djela. Asertivna disciplina uključuje dosljednost, brzo djelovanje kada se djeca loše ponašaju i podučavanje da se ponašaju na prihvatljiv način. Način na koji roditelji postižu disciplinu igra ključnu ulogu u tome koliko ona može biti uspješna.


Na primjer, kada roditelji koriste strategije kao što su priprema unaprijed, postavljanje temeljnih pravila, davanje jasnih smirenih uputa i hvaljenje dobrog ponašanja, vjerojatnije je da će biti uspješni nego kada pribjegnu vikanju, prozivanju, prijetnjama ili batinanju kao oblicima discipline. Asertivna disciplina najbolje funkcionira kada roditelji podržavaju jedni druge i koriste isti pristup, piše Informed Families.


Imajte realna očekivanja


Djeca su osobe s različitim osobnostima, pa čak i unutar iste dobne skupine mogu se razvijati različitom brzinom. Važno je da vi kao roditelj ne očekujete više ili manje od svog djeteta nego što je ono fizički ili intelektualno sposobno učiniti. Na primjer, roditelji koji očekuju da će njihova djeca uvijek biti pristojna, sretna i surađivati s njima ili uvijek uredna i uslužna, pripremaju se za razočaranje i sukob sa svojom djecom. Ako niste sigurni je li vaše dijete spremno naučiti novu vještinu, potražite savjet.


Brinite se o sebi kao roditelju


Odgajanje djece često se može osjećati kao posao s punim radnim vremenom i lako je ući u obrazac odgađanja vlastitih osobnih potreba. Ali roditeljstvo zapravo može biti lakše kada odvojite vrijeme za traženje podrške vršnjaka, druženja, intimnosti, rekreacije, pa čak i vremena nasamo! Ako se zadovoljavaju vaše vlastite potrebe kao odrasle osobe, puno je lakše biti strpljiv, dosljedan i dostupan svom djetetu.


Neki savjeti koji će vam pomoći da se brinete o sebi uključuju balansiranje između posla i obitelji tako što ćete imati realna očekivanja od sebe na poslu, kada ste uzrujani zbog svog djeteta, odvojite vrijeme da prepoznate koje negativne stvari možete sebi reći i pokušajte promijeniti te misli onima koji su korisniji i radite kao tim sa svojim partnerom pronalazeći načine da podupirete jedno drugo.