Bijeli Šetač?

Napokon otkriveno što stoji iza “zombi” fotke koja je uznemirila ekipu na društvenim mrežama

Sanda Milinković

Foto: Susanta Nanda, Twitter

Foto: Susanta Nanda, Twitter

Nanda je objavom zapravo izazvala svoje pratitelje da identificiraju "životinju", čime ih je u startu navela na pogrešan trag.Nedavno se društvenim mrežama širila fotka koja kao da prikazuje jezive prste zombija koji vire ispod drveta. Fotka je eskalirala na Twitteru gdje je zbunila mnoštvo korisnika koji su odmah davali teorije o tome što se krije iza jezivih prstiju.


Fotku je podijelila službenica Susanta Nanda (Indian Forest Service), a iako su kružile teorije da prikazuje “prste pravog zombija” i “stvarnog Bijelog Šetača” (iz “Igre prijestolja”), ispostavlja se da je riječ o – gljivicama.


Nanda je objavom zapravo izazvala svoje pratitelje da identificiraju “životinju“, čime ih je u startu navela na pogrešan trag.Riječ je o gljivicama latinskog naziva Xylaria polymorpha, poznatim pod imenom “Mrtvačevi prsti”. Vrsta gljivice doista i izgleda poput prstiju, a ono što je najviše jezivo je činjenica da se gljivice mogu i proširiti na ljudske nožne prste.


Često se može pronaći u šumskim područjima, a raste iz korijena ozlijeđenog ili bolesnog panja. Unatoč morbidnom izgledu, gljivice su bezopasne za čovjeka.Obično se pronalazi u regijama Nepala, Butana i Sjeveroistočne Indije, ali i u regijama SAD-a, uključujući i planinski lanac Stjenjak.


Njihova boja varira od bijele do plave i crne, ovisno o kojem se životnom ciklusu radi. “Prsti” su isprva bijeli, a zatim postaju svijetlu plavi dok rastu te naposljetku crni kada se suše.Vjerovali ili ne, iako tehnički nisu jestive, gljivice se kuhaju i jedu u nekim dijelovima Kine. Kako tamne, tako postaju teže probavljive, pa se koriste i kao ukras.


Imaju i praktičnu ulogu u stvaranju violina. Prema Jamesu Murrayju, koriste se za povećanje akustičnih svojstava drveta koje se koristi za izradu violina, prenosi Oddity Central.