Vjerovali ili ne

Mama ŠČ: Marica (74) i Mijat (77) stopirat će do Liverpoola, imaju samo jednu želju – upoznati Let 3

Nikolina Lucić

Foto Luka Jeličić

Foto Luka Jeličić

Autostopirali smo svim prijevoznim sredstvima, osim traktoru, zbog čega se i želimo javiti Letovcima, kazala je Marica Barišić

Posjet Viru ne može završiti bez upoznavanja s osebujnim i krajnje jedinstvenim osobama. Ovaj su put to Mijat i Barišić-Ružić i njegova supruga Marica Barišić, koji se u sedmom desetljeću života pripremaju na nezaboravan pothvat – put u Liverpool na Eurosong.


– Mi smo vam prije 50 godina autostopom išli na koncert Beatlesa u Liverpool, a upoznala sam i Micka Jaggera, kojeg sam čak naučila i nekoliko riječi na hrvatskom, kazala nam je Marica, samoprozvana članica jugoslavenske hipi generacije, te dodala – vidjeli smo da hipiji iz cijelog svijeta putuju na koncerte pa smo odlučili učiniti isto.Marica i suprug joj Mijat iza sebe imaju na tisuće proputovanih kilometara. Kao studenti autostopom su obišli pola Europe. Spavali su na klupama, zarađivali usput, na putovanju se i zaručili i eto, ostali zajedno već 50 godina.


Svoje su avanture već ispričali svim nacionalnim, a i ponekim lokalnim medijima. Sada im je cilj da putem medija dođu do legendarnog benda Let 3, upoznaju ih i požele im sreću u Liverpoolu.


Susret sa Stonesima


– Autostopirali smo svim prijevoznim sredstvima, osim traktoru, i zbog toga se i želimo javiti Letovcima. Cilj nam je da bilo kako bilo dođemo do Liverpoola, a s obzirom na to da smo poznati diljem Hrvatske, nadamo se da ćemo uz pomoć dobrih ljudi to i ostvariti.


U Londonu smo spavali u Hyde Parku, a u Nizozemskoj u stogu sijena, tako da nam ništa nije problem i ne tražimo veliki luksuz, kazala nam je Marica i pokazala originalnu ploču Stonesa iz ‘63. godine i autogram Micka Jaggera.Ima ta ploča svoju priču.


– Kad su Stonesi prvi put putovali u Jugoslaviju, na minhenskom smo se aerodromu zatekli u ogromnoj gužvi i gunguli koju su oni uzrokovali.


Žene su vrištale, a muškarci su željeli biti kao i oni. Igrom slučaja našli smo se u istom avionu s legendarnim Stonesima, točnije sjedili smo red ispred njih.


S Jaggerom sam komunicirala kombiniravši engleski i ruski. Zamalo smo dobili autograme cijelog benda, no stjuardesa nas je zaustavila u tom naumu jer smo se spremali za polijetanje, kaže Marica, koja u 74. godini sad ponovo ide put Engleske kako bi našim kandidatima na Eurosongu, ali i svim fanovima tog spektakla pokazala kako se navija.


Jaggerov autogram


– Na svoje sam se prvo putovanje otisnula sa 16 godina i sama putovala kod tetke u Englesku 1966. godine.


Tri godine kasnije Mijat i ja kao studenti tadašnje socijalističke hyppi generacije 1969. godine putujemo autostopom na koncert Beatlesa u Liverpool. Taj je koncert po mnogočemu bio prekretnica za nas, s ponosom ističe Marica.Godine 1976. godine dogodio se i sudbonosni susret s Rolling Stonesima, kada je Marica dobila autogram Micka Jaggera.


– Bili smo na njihovom prvom koncertu u jednoj socijalističkoj zemlji, u Domu sportova u Zagrebu, kada su »zapalili Zagreb«. A godine 1989. smo kao profesori materinskog jezika radili u Hrvatskoj dopunskih školi u Hamburgu.


Čuli smo da se ruši Berlinski zid, pa smo i mi iz Hamburga stopirali za Berlin, nosili čekić i »štemajzl« i kući za uspomenu donijeli komad berlinskog zida s grafitima, dodala je Marica i rekla da su bili na ludom koncertu Beatlesa u Liverpoolu, na još luđem koncertu Rolling Stonesa u Domu sportova u Zagrebu, a sada bi jako željeli ići na najluđi nastup našeg Leta 3 na Eurosong, ponovo u Liverpool.


Stoga vas – naše čitatelje, zajedno s Mijatom i Maricom molimo da njihovu priču podijelite sa svojim prijateljima i tako im pomognete da ostvare svoj san i upoznaju bend Let 3!


Virski Let 3


Putujući najjeftinijom, ali istovremeno i najriskantnijom metodom – autostopom, Marica i Mijat su tijekom desetljeća na putu i s više od deset tisuća prijeđenih kilometara i nebrojeno mnogo zemalja iz svojih pustolovina izašli s bogatim životnim iskustvom koje im je u mnogočemu odredilo živote.– Kad je Let 3 najavio da će na Eurosong putovati traktorom, odlučili smo stopirati i traktor jer smo do sada sva vozila stopirali osim traktora i aviona, sa smiješkom nam je kazala Marica i dodala – pozitivno razmišljamo i znamo da ćemo uspjeti otići u Liverpool, jer mi smo još mladi, tek su nam 74 i 77 godina i puni smo ludih ideja kao i Let 3, dodala je Marica.


Avantura duga više od pola stoljeća


Maricu, umirovljenu profesoricu hrvatskog i ruskog jezika te učiteljicu razredne nastave i njezinog supruga Mijata, učitelja i pedagoga, iz Slavonskog Broda, nakon radnog vijeka odrađenog po raznim školama na kontinentu, najviše u Zaprešiću, čitatelji novina već su mogli upoznati 2019. godine, kada ih je novinarka Novog lista srela na putovanju u Krakow i Bratislavu.


Upoznali smo supružnike koji već pola stoljeća Europom putuju – autostopom: ‘O životu smo najviše naučili na putu’Upravo te 2019. godine slavili su zlatni pir.


Dok se još nisu poznavali, Mijat i Marija oboje su živjeli i školovali se u Slavonskom Brodu, iz kojeg je Mijat u nekoliko navrata sam autostopom odlazio u posjet majci u Linz, gdje je radila kao kuharica.


Maričina je pak putešestvija započela 1966. godine, kad je sama vlakom krenula na ljetne praznike k teti udanoj u Manchester. Teta i tetak odveli su je tada i u Liverpool na koncert Beatlesa.Koju godinu poslije upoznala je Mijata, koji ju je redovito na putu iz škole dočekivao na »tarabi«, odvažio se zatim pozvati je u zdravljak na kavu, i njihova je ljubav mogla početi…


Na svoje prvo autostopersko ljeto po Europi krenuli su 1969. godine, sjećaju se i datuma – 5. srpnja. Kad su se vratili krajem kolovoza, počeli su planirati vjenčanje…


LETOVCI, JAVITE SE


Apeliramo na naše čitatelje, zajedno s Mijatom i Maricom, da njihovu priču podijelite sa svojim prijateljima i tako im pomognete da ostvare svoj san i upoznaju bend Let 3!