Miriše na citruse

Sočna torta od mandarina za uživanje u blagdanima

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Voćna rapsodija koja će osvojiti i najzahtjevnije gurmane.

Prekrasna torta koja se topi u ustima. Bogatog okusa i prepuna svježine citrusa zadivit će baš svakoga kome poslužite ovu neodoljivu slasticu. Idealna je za vrijeme Božića kada je sve tako svečano i zahtjeva posebnu pažnju.


Ove godine zadivite svoje ukućane tortom koja je u isto vrijeme raskošna i lagana. Donosimo jednostavan recept koji će vam obogatiti blagdanski meni.


Sastojci


4 male mandarine
200g  maslaca, omekšanog, plus dodatak za podmazivanje
140g grožđica
140g grožđa (sultana)
140g ribizla
100g glacé trešnje, četvrtine
2 žlice rakije
200g šećera
3 jaja, tučena
½ žličice mljevenog cimeta
1 žličica mješovitog začina
mljeveni klinčić
140g palente
1 žličica praška za pecivo
šećerna glazura, za ukrašavanje
100g mljevenog badema


Za preljev


4 mandarine
140g šećera


torta_od_mandarina

Foto: Pexels


Priprema


KORAK 1


Da biste napravili tortu, stavite mandarine u malu tavu, prekrijte vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru na lagano kuhanje i kuhajte 1 sat ili dok ne omekša. Ocijedite i ohladite.


KORAK 2


Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Premažite 20 cm kalupa za torte i podložite masni pergament. Skuhane mandarine prerežite na pola i uklonite sve koštice. Stavite u posudu i kuhačom ih sitno nasjeckajte, ali pazite da se ne pretvori u pire.


KORAK 3


Spojite grožđice, grožđe, ribiz, višnje i rakiju u posudi. Dodajte pulpu mandarine i dobro promiješajte. Kremu od maslaca i šećera izmiješajte dok ne poblijede. Dodajte tučena jaja, pomalo, dobro miješajući između svakog dodavanja. U drugoj posudi pomiješajte začine, mljevene bademe, palentu i prašak za pecivo. Presavijte u kremastu smjesu zajedno sa suhim voćem i pulpom mandarine.


KORAK 4


Žlicom dodajte pripremljeni lim i zagladite vrh. Pecite na srednjoj polici pećnice 30 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 160 ° C  i nastavite kuhati dodatnih 40 minuta. Možda ćete trebati labavo pokriti vrh kolača listom pergamenta za pečenje zadnjih 20 minuta kako biste spriječili da prebrzo porumeni. Ohladite u limu 30 minuta prije nego što se okrenete na rešetku za hlađenje.


KORAK 5


Da biste napravili preljev, narežite mandarine na debljinu od 5 mm. Umiješajte šećer u lonac sa 140 ml vode i kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje dok se šećer ne otopi. Stavite kriške klementine u tavu i promiješajte. Da bi mandarine bile uronjene u sirup, izrežite krug masnog papira da stane u posudu i stavite preko voća. Kuhajte na laganoj vatri jedan sat dok ne postane sjajno i prozirno. Izvadite i rasporedite po masnom papiru da se ohladi.