Gastronomske delicije

Sličan izgled može zavarati. Znate li razliku između pizze i pinse?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pizza je jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje

Pizza i pinsa, dva protagonista talijanskog kulinarstva, jedinstveni su izrazi gastronomske kreativnosti.


Iako imaju zajedničke korijene, ova jela imaju značajne razlike u povijesnom, geografskom podrijetlu, okusu i upotrebi.


Otkrivamo vam karakteristike pizze i pinse, a zatim ostavljamo vama da odlučite koje je vaše omiljeno jelo.


1. Pizza


Pizza je jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje i jedno od najboljih jela na svijetu prema nedavnoj ljestvici.


Jednostavno tijesto od brašna i vode, bogat i ukusan začin, brzo kuhanje u pećnici na drva: komponente su koje ovaj domaći proizvod čine tako kultnim i prepoznatljivim u svakom kutku svijeta.


No, nažalost, kako to često biva s iznimno poznatim proizvodima, napuljska pizza također je jedno od jela koja se najviše imitiraju i krivotvore, a nauštrb kvalitete konačnog proizvoda.


Zbog toga je, kako bi zaštitila njezinu povijest i karakteristike, Europska unija nedavno uvrstila “napuljsku pizzu” među zajamčene tradicionalne specijalitete, uspostavivši ad hoc uredbu koja štiti autentični recept od imitacija.


Napuljskom pizzom može se stoga zvati samo ako su zajamčene neke karakteristike koje se odnose na pripremu, a to su:


  • minimalni broj sati dizanja tijesta
  • ručno razvučeno tijesto
  • metode punjenja
  • kuhanje isključivo u pećnici na drva na temperaturi od 485°C
  • visina vijenca je 1-2 cm
  • korištenje osnovnih sirovina koje su isključivo proizvedene u Italiji – npr. ekstra djevičansko maslinovo ulje, svježi bosiljak, Mozzarella di Bufala Campana DOP, pelati ili svježe cherry rajčice

Osim zakonom zaštićene “napuljske pizze”, svestranost ove namirnice inspirirala je brojne varijante – uključujući pizzu na kriške, bijelu pizzu i gurmansku pizzu s inovativnim sastojcima.


2. Pinsa


Pinsa, međutim, ima još starije korijene koji datiraju iz starog Rima: u carsko doba, zapravo, “primitivna” verzija pinse (hrskavije) konzumirala se kao popularna hrana, začinjena različitim sastojcima.


Tijekom stoljeća pinsa je polako zaboravljena, također i zbog širenja napuljske pizze, ali posljednjih desetljeća došlo je do (srećom) pravog ponovnog rođenja ovog tipičnog proizvoda srednje Italije.


Pinsa možda izgleda kao pizza, razlikuje se samo po blago izduženom ovalnom obliku, ali u stvarnosti se ističe svojom mekom i višom podlogom od one od pizze, pripremljene od mješavine brašna, uključujući pir, rižu i soju, koja daju proizvodu jedinstvenu lakoću.


Pinsa se može ukrasiti sastojcima kao što su stracchino, tikvice na žaru, sirova šunka pa čak i smokve, dodajući dašak inovativnosti kulinarskoj tradiciji.


Stvar ukusa


Zaključno, i pizza i pinsa utjelovljuju talijansku ljubav prema kvalitetnoj hrani – iako s karakterističnom poviješću, podrijetlom i karakteristikama.


Dok pizza slavi napuljsku tradiciju, sa svojim tipičnim bojama i okusima (cherry rajčice, bosiljak, buffalo mozzarella), pinsa nudi modernu i inovativnu interpretaciju vrlo drevnog recepta, koji svoje korijene vuče iz rimske povijesti.