Super ukusne

Slatkoća kuhanih krušaka osvojiti će vaše okusne pupoljke, a idealne su kada je hladno

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Savršeno se sljubljuju sa svježim i zrelim sirevima

Poslužene cijele, u polovicama, u kriškama ili u pojedinačnim porcijama, fin su i zdrav završetak ručka ili večere, ali i doručak ili kao međuobrok.


Mogu se poslužiti i uz pirjana i pečena crvena mesa, a savršeno se sljubljuju sa svježim i zrelim sirevima te postaju sastavni dio izvrsnih kolača.


Osim toga, pogodne su za kombiniranje s komadićima čokolade, kremom od vanilije ili sladoledom, nasjeckanim suhim voćem ili izmrvljenim amaretto keksima.


Sastojci:


  • 4 kruške (možete ih ostaviti cijele, prerezati ih na pola ili na kriške)
  • 500 ml vode
  • 200 g šećera
  • 1 cvijet zvjezdastog anisa
  • 1 štapić cimeta (ili klinčića, smreke, muškatnog oraščića ili kardamoma po izboru)
  • korica naranče ili limuna po ukusu (neobavezno)
  • ekstrakt badema po ukusu (neobavezno)
  • ružina vodica po ukusu (neobavezno)

Priprema: Kruške pažljivo operite i odlučite hoćete li ih ostaviti cijele, prerezati ih na pola ili na kriške.


Skinite koru gulilicom krumpira ili manjim nožem, a stabljika neka ostane pričvršćena.


Napravite sirup: U srednje visoku posudu dodajte vodu i šećer. Dodajte štapić cimeta i zvjezdasti anis (ili začin po vašem izboru).


Također možete dodati koricu naranče i limuna, ekstrakt badema ili ružinu vodicu za aromatiziranje krušaka.


Zagrijte smjesu do vrenja i tek tada stavite kruške u tavu, često ih okrećući da se ravnomjerno kuhaju.


Kuhajte na srednjoj vatri dok vrh noža lagano ne uđe u kruške.


Izvadite kruške iz sirupa pa dopustite da se tekućina malo smanji. Stavite kruške u zdjelice za jednu porciju.


Procijedite sirup kroz sitno cjedilo da zadrži arome i prelijte sirup preko krušaka.


Kuhane kruške poslužite same ili dodajte druge sastojke po ukusu, kao što je prethodno navedeno.