Ovo je važno

Škotska je upravo postala prva država na svijetu koja je uvela besplatne menstrualne potrepštine

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Zakon je u parlamentu jednoglasno usvojen 2020. godineŠkotska je od danas postala prva država na svijetu koja je zakonski zaštitila pravo na besplatne menstrualne potrepštine, nakon što je na snagu stupio zakon (Period Products Act) koji je jednoglasno podržan u parlamentu 2020. godine.


Kampanju za ovaj zakon vodila je laburistička zastupnica Monica Lennon, a prema istom, tamponi i ulošci moraju biti pruženi svima kojima su potrebni od strane gradskih vlasti i edukacijskih ustanova.


Cilj je kampanje, i samog zakona, iskorijeniti siromaštvo i pomoći financijski slabijim obiteljima.
“Investirano je više od 27 milijuna funti da bi se različitim javnim institucijama osigurala ova mogućnost”, stoji u izjavi škotske vlade.


Nakon što je zakon usvojen, Lennon je kazala da je riječ o “pragmatičnom i progresivnom” zakonu.


Najbliža mjesta za podizanje higijenskih potrepština mogu se pronaći putem mobilne aplikacije PickupMyPeriod koja je lansirana ranije ove godine od strane startup-a Hey Girls te podršku škotske vlade.


Ministrica socijalne skrbi Shona Robison kazala je: “Davanje pristupa ovim proizvodima ključno je za jednakost i dignitet te uklanjanje financijskih barijera.


Sada je važnije no ikad jer smo u vremenu kada ljudi rade teške odluke zbog skupoće življenja i ne želimo da netko bude  poziciji u kojoj nema pristup higijenskih potrepštinama.


Od 2018. smo pioniri koji su poduzeli korake poput uvođenja besplatnih higijenskih potrepština u škole, na fakulltete i na sveučilišta. Ponosni smo što smo prva vlada u svijetu koja je napravila ovakav potez”.


Dodala je i da je zahvalna svim mladim ženama i djevojkama koje su bile ključne u razvijanju najboljih načina kako napraviti proizvode koji odgovaraju njihovim potrebama.


“Ovaj zakon pokazuje da Škotska preuzima vodeću ulogu u shvaćanju da menstrualne potrepštine nisu luksuz i trebale bi biti besplatne svima”, kazala je Celia Hudson, osnivačica start-upa Hey Girls.


Situacija u Hrvatskoj


U 21. stoljeću menstruacija je još uvijek u ponekim dijelovima tabu tema, a jedna od najstrašnijih činjenica je da si mnoge žene ne mogu priuštiti kupovinu osnovnih higijenskih potrepština.


Nakon što je Udruga PaRiter provela peticiju skupljanja potpisa za smanjenje stope PDV-a na menstrualne potrepštine i  prikupila 24 292 potpisa, Vlada Republike Hrvatska donijela je odluku da se stopa PDV-a na higijenske uloške i tampone smanji s 25 na 13 %.


Ipak, još uvijek nedovoljno.