Uspješno planiranje

Škola je počela, a vi ste se pogubili u obvezama? Imamo par savjeta

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Nove školske obaveze, izvannastavne aktivnosti, pisanje zadaća, odlazak na trening... Ima tu puno posla i za djecu i za roditeljePočetak školske godine stresno je razdoblje i za djecu i za roditelje. Posebna trema hvata one najmlađe koji su tek krenuli u prvi razred osnovne škole, ali i tinejdžere koji su upisali srednju školu i sada se suočavaju sa sasvim novim predmetima, profesorima i potpuno drugačijim obvezama od onih koje su savladali u prethodnih osam godina.


Najvažnije je da kao roditelji o tome porazgovarate s djecom i objasnite im da su stres i trema sasvim normalni. Možda ste već zaboravili da ste i vi bili pomalo uplašeni na početku školske godine? Vrlo je važno da dijete shvati kako ste tu za njega, da shvaćate stres s kojim se suočava i da ćete sve riješiti zajedno. Nikako nemojte umanjivati njihovu nervozu ili im govoriti da ne pretjeruju te ih koriti zbog osjećaja jer stres je stres i pogađa nas sve, neovisno o tome koliko malo ili puno godina imamo.


Da bi početak, ali i ostatak školske godine, prošao u što boljem raspoloženju, ključ je komunikacija. Stvorite sigurno ozračje unutar doma tako da vaši školarci znaju da ih na kraju svakog dana čekaju osobe kojima se mogu požaliti ili pohvaliti te s kojima mogu razgovarati o bilo čemu.


Uspostavljanje rutine
Jedna od najvažnijih stvari koju možete napraviti s djecom je uspostavljanje rutine. Uzmite u ruke svoj planer i njihov raspored sati pa detaljno upišite dnevne zadatke. Raspored sati je važan jer će vaše dijete pratiti što se koji dan događa u školi, a vi ćete kratkim pregledom moći provjeriti dane kada imaju predmete poput tjelesnog odgoja zbog kojih morate unaprijed pripremiti sportsku opremu. Osim školskog rasporeda, upišite i obaveze koje nastupaju nakon škole. Upisivanje vremena tijekom kojeg će se rješavati domaća zadaća, učiti, ići na izvannastavne aktivnosti ali i igrati, pomoći će vam da se organizirate tijekom dana.


Dogovorite i okvirno vrijeme koje će dijete provoditi pred ekranom, kada će vam pomoći s nekim manjim kućanskim obavezamaali i vrijeme predviđeno za zajedničko obiteljsko druženje.


Dobivanje dovoljna sna ključno je za uspješan razvoj djece jer će ona koja su spavala premalo, biti manje koncentrirana na sve, uključujući i školu. Uspostavite okvirno vrijeme odlaska na spavanje i pridržavajte ga se svake večeri što će pomoći djetetu i da brže utone u san. Osmislite ugodnu rutinu prije spavanja poput zajedničkog druženja i čitanja knjige, ugasite sve elektroničke uređaje (uključujući i mobitel!) i kada oni najmlađi odu na spavanje, pokušajte dom učiniti što tišim da ih ne probudite.


Pisanje zadaće i učenje


Najmlađa djeca tek trebaju usvojiti radne navike koje uključuju redovito pisanje zadaće i učenje. Oni stariji su tijekom osnovnoškolskog obrazovanja usvojili ono osnovno, ali srednja škola nosi dodatne izazove pa neće biti na štetu da se i s njima porazgovara o vremenu koje će utrošiti na školske zadatke nakon završetka nastave.


Različite školske smjene i aktivnosti, pogotovo ako u kućanstvu imate više školaraca, mogli bi zajednički život pretvoriti u nervoznu noćnu moru ukoliko ne sastavite plan i program kojeg će se svi pridržavati. Svima s više školaraca dobro je poznat kaos koji nastane kada jedno stiže iz škole, drugo tek odlazi, jedno piše zadaću, drugo je spremno za vožnju na trening i tako s još stotinu obaveza.


Pokušajte se organizirati zajedničkim rasporedom i osigurajte djeci prostor u kojem mogu samostalno učiti tako da si međusobno ne smetaju. Dogovorite kada će se pisati zadaća i kada će se učiti, ali probajte im ostaviti i dovoljno vremena za njihove omiljene aktivnosti, igru, odmor i obiteljsko druženje.


Pratite promjene u ponašanju


Iako su tinejdžeri predvodnici promjena u ponašanju, one se događaju kod djece svake dobi. U ovo još uvijek pandemijsko vrijeme kada smo svi izloženi još većem stresu nego inače, svemu tome su izložena i djeca. Pratite je li vaše dijete do jučer bilo „brbljavo“, a danas je odjednom vrlo tiho i povučeno.


Pratite jesu li se još jučer sretno vraćala iz škole, a danas ih na spomen škole hvata nervoza. Otvoreni razgovor je nešto čemu svi težimo u svakom odnosu pa tako i u onom najvažnijem – s djecom. Najbolje što možete napraviti jest objasniti djetetu da ste uvijek tu za njega i da vam se s potpunim povjerenjem može obratiti u svakoj situaciji, makar se na kraju ispostavi da se radi o nečem banalnom. Saslušajte ih jer možda se odraslima čini da su djeca malena i bezbrižna, ali to ne znači da problemi u njihovom nevinim očima njima nisu trenutno najveći na svijetu.