Zapanjujući rezultati

Skakavci mogu namirisati tumore! Znanstvenici stigli do važnog napretka

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Mogu razlikovati miris koji emitiraju stanice raka od mirisa koji emitiraju zdrave staniceZnanstvena literatura odavno se slaže da su metabolički procesi promijenjeni u stanicama raka u ljudskom tijelu i da se te promjene događaju u sastavu hlapivih organskih spojeva (VOC) izdahnutog daha.


U praksi, miris daha odaje moguću prisutnost raka stanice u tijelu.


Izazov za znanstvenike je pronaći načine da identificiraju te suptilne razlike u mirisu ljudskog daha i iskoriste ih za rano otkrivanje raka koji je, u većini slučajeva bolesti, ono što čini razliku između života i smrti.
Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako skakavci mogu razlikovati miris koji emitiraju stanice raka od mirisa koji emitiraju zdrave stanice.


Počevši od promatranja ponašanja ovih insekata, cilj istraživača je sada fino podesiti tehnologije sposobne da “rade” poput skakavaca i otkrivaju prisutnost tumora tek po dahu pacijenta.


Slično tome, njuh pasa (daleko bolji od našeg) također se iskorištava na mnogim poljima – od potrage za nestalim osobama do provjere droga, od lova na eksploziv do otkrivanja pacijenata s koronavirusom.


Do sada se “umjetni nosovi” koje su razvili znanstvenici i inženjeri nisu mogli natjecati s brzinom, osjetljivošću i preciznošću biološkog njuha – ljudskog ili psećeg. Nadamo se da će istraživanja u sljedećih nekoliko godina nadoknaditi taj nedostatak.


Skakavci i rana dijagnoza tumora


U međuvremenu, dok čekaju na razvoj tehnologije sposobne otkriti prisutnost tumora iz daha, biolozi sa Sveučilišta u Michiganu smatrali su prikladnim iskoristiti osjetilo mirisa pravih skakavaca za ranu dijagnozu bolesti.


Znanstvena zajednica godinama proučava skakavce kao modelne organizme. Dugotrajno proučavanje ovih insekata dovelo je istraživače do dubokog razumijevanja, između ostalog, njihovih mirisnih senzora i odgovarajućih neuronskih krugova.


Tijekom ove nove studije, znanstvenici su zabilježili reakcije insekata na uzorke plinova koje su proizvele zdrave stanice i stanice raka u pacijentovim ustima, zatim su te signale upotrijebili za stvaranje kemijskih profila dviju kategorija stanica – osim metaboličkog gledišta.


Prikupljeni rezultati bili su zapanjujući: ne samo da su skakavci mogli razlikovati plinove od zdravih stanica i one od bolesnih stanica, nego su čak bili u stanju razlikovati različite vrste karcinoma usne šupljine.


Iako su nalazi tima usmjereni na rak usta, istraživači vjeruju da bi njihov sustav radio s bilo kojim rakom koji unosi hlapljive metabolite u dah, što je vjerojatno većina karcinoma.