Loša navika

Sjedite li i vi uvijek prekriženih nogu? Vjerojatno niste znali da to može imati ozbiljne posljedice po zdravlje

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Koje su posljedice dugotrajnog sjedenja prekriženih nogu?

Sjedenje prekriženih nogu navika je koju stječemo od malih nogu i koju nosimo sa sobom u duboku starost.


No jeste li znali da ovaj položaj, koliko god izgledao udoban, može imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje i dobrobit?


Zašto ne biste trebali sjediti prekriženih nogu


Kao što smo rekli, to je loše držanje, a ima mnogo razloga. Prvo, položaj može pomoći neusklađenosti kukova, pri čemu je jedan kuk viši od drugog.


Drugo, prekrižene noge usporavaju i otežavaju protok krvi u donjim udovima, što može dovesti do povećanja krvnog tlaka (zbog nakupljanja krvi u venama).


Što duže sjedite prekriženih nogu, veća je vjerojatnost da će doći do promjena i u dužini mišića koji će s jedne strane biti skupljeniji, a s druge napetiji.


To se ne odnosi samo na mišiće nogu, kao što bi netko mogao pomisliti, već i na leđne mišiće: križanje nogu, naime, može uzrokovati neusklađenost kralježnice i ramena.


To povećava vjerojatnost skolioze (abnormalnog položaja kralježnice) i drugih problema s kralježnicom, koji se mogu pojaviti osobito tijekom razvojne dobi.


Također može biti uzrok trohanteritisa i burzitisa, bolnih stanja koja zahvaćaju vanjsku stranu kuka i bedra.


Neusklađena leđa tada dovode do nepravilnog položaja vrata i glave, budući da je jedna strana tijela slabija od druge u pogledu mišića.


To dugoročno može uzrokovati bolove u vratu i migrene.


Posljednja briga odnosi se na muškarce koji prekriže noge, jer bi taj položaj mogao utjecati na proizvodnju njihove sperme.


Temperatura testisa mora biti nešto niža od temperature ostatka tijela (između 2°C i 6°C niže), a sjedenje prekriženih nogu može povećati temperaturu testisa do 3,5°C u odnosu na normalu, što rezultira smanjenjem i broja i kvalitete sperme.


Međutim, naša se rasprava ne odnosi na one sportove ili discipline u kojima je križanje nogu dio prakse – kao što je joga na primjer.


U ovom slučaju položaji koji se izvode donose velike dobrobiti tijelu i mišićima, čak i osobama koje pate od boli i ukočenosti.