Mediteranski okusi

Savršen recept za ponedjeljak: lagana salata od krumpira i mahuna na francuski način

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

I to bez majoneze!

S obiljem hrskavog povrća i mekim krumpirima, ova salata predstavlja lagan ali zasitan obrok prepun salata mediteranskih okusa.


Prema francuskoj tradiciji, u ovoj salati nema majoneze, već slastan vinaigrette začinjen slanim maslinama, kaparima i svježim začinskim biljem.


Ova je salata odličan prilog ili cjelovit obrok, a tvrdo kuhana jaja transformiraju ju u sjajan ručak!


Možete ju napraviti i za dan poslije, jer će tada, nakon što se dobro ohladi, biti još ukusnija. Možete ju prirediti klasično već pomiješanu i pripremljenu, ili pak možete pripremiti krumpir, mahune i jaja posebno, a vinaigrette dodati par sati prije posluživanja.


Sastojci


  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 900 g mladog krumpira, oguljenog i prepolovljenog
  • 1 žlica soli
  • 450 g mahuna
  • 12 crnih maslina
  • 4-5 grančica svježeg peršina
  • 4-5 grančica vlasca

Za vinaigrette:


  • 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 30 ml soka od limuna
  • 30 ml bijelog vinskog octa
  • 2 režnja češnjaka, mljevena
  • 2 žličice senfa
  • 1 žlica nasjeckanih kapara
  • 1 žlica nasjeckanih crnih maslina
  • pola žličice soli
  • pola žličice svježe mljevenog crnog papra

Priprema


Napravite tvrdo kuhana jaja i kad se ohlade, ogulite ih pod mlazom hladne vode i narežite ih na četvrtine.


Narežite male krumpire na pola ili na četvrtine ako su veći, stavite ih u veliki lonac i prekrijte vodom. Dodajte jednu žlicu soli i pustite da zavriju na srednje jakoj vatri. Kad voda zavrije, smanjite vatru na srednju temperaturu i kuhajte oko 12 minuta dok krumpir ne omekša, ali pripazite ne bude potpuno kuhan.


Dodajte mahune koje ste prethodno očistili i narezali na trećine i nastavite kuhati još par minuta.


Prelijte mahune i krumpir u cjedilo i zalijte s hladnom vodom – time se zaustavlja proces kuhanja i zadržava svijetlo zelena boja mahuna.


Dok se hlade, napravite vinaigrette tako da u staklenci pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, mljeveni češnjak, senf, nasjeckane kapare, nasjeckane crne masline, sol i crni papar. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.


U veću zdjelu dodajte začinsko bilje i pomiješajte s otprilike pola vinaigrettea. Dodajte kuhani krumpir, mahune i masline i promiješajte da se sjedini. Dodajte jaja i ostatak preljeva. Dodatno začinite po želji, ako je potrebno, piše Pardon Your French.


Ohladite salatu i dobar tek!