Ukusna i zdrava

Male tajne velikih grill majstora: Savjeti uz koje će piletina s roštilja biti preukusna

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Osim što se ukusnim marinadama može dovesti na sasvim novu razinu čarolije okusa, piletina je zdrava namirnica bogata proteinima.Za obiteljske roštilje rado odabiremo piletinu jer je vrlo jednostavna za pripremu, a jednako je obožavaju i najmlađi i najstariji članovi obitelji. Osim što se ukusnim marinadama može dovesti na sasvim novu razinu čarolije okusa, piletina je zdrava namirnica bogata proteinima.


Pileća prsa su odličan izvor proteina bez dodatnih masti koji pomažu održavanju mišića i savršen su dodatak zdravoj te uravnoteženoj prehrani. Osim proteinima, bogata su i vitaminom B6 i B3, selenom te fosforom.


Selen je mineral potreban našem organizmu za pravilnu funkciju imuniteta te zdravlje štitnjače. Piletina je također bogata vitaminima B poput niacina te vitaminima B6 i B12, koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije, sintezi DNK i zdravlju mozga. Vitamin B6 ima veliku ulogu kod proizvodnje energije, a niacin, odnosno vitamin B3, pomaže u sintezi spolnih hormona i hormona stresa, a učinkovit je i u poboljšavanju cirkulacije i smanjenju razine kolesterola.
U prijevodu, dok uživate u slasnim zalogajčićima piletine s roštilja, definitivno ćete smanjiti svoju dnevnu razinu stresa.


Savršeni recepti


Kako da piletina na roštilju bude savršena? Osim pilećih prsa, na roštilju često volimo ispeći i pileća krilca te batke popraćene slasnim umacima za potpuni gastronomski doživljaj. Da bismo postali majstori u pripremi i pečenju, pretražili smo bespuća interneta u potrazi za savršenim receptima i načinima pripreme, isprobali sve opisano i složili se – ovo je sveta knjižica koja će vas pretvoriti u omiljenog grill majstora.


Sočno i neodoljivo


Obratite pozornost na to da svaki dio mesa zahtjeva posebnu termičku obradu pa ih je najbolje, pogotovo ako ste početnik za roštiljem, peći odvojeno kako se ne biste previše zaigrali pa završili sa suhim i bezukusnim komadima na tanjuru. Pileća prsa su najjednostavnija za pečenje na roštilju jer kod njih doista nema puno posla. Neka rešetka bude zagrijana na srednjoj jačini jer na prejakoj vatri riskirate da vam piletina izvana bude previše pečena, a iznutra vrlo suha.


Prsa bez kosti pecite sa svake strane šest do deset minuta, a u slučaju da pečete prsa s kosti, produžite na deset do četrnaest
minuta. Kada procijenite (ako ništa drugo, ubodom čačkalice) da je meso gotovo, kistom na njega nanesite marinadu i ostavite još minutu da se lagano prži. Tako će ostati sočno i upiti sokove bez da se oni izgube u procesu pečenja.


Cekin – piletina broj 1 na domaćem tržištu

Vodeći brend piletine Cekin ove godine obilježava 60 godina tradicije. Piletina Cekin potpuno je domaći proizvod vrhunske kvalitete i neizostavan dio zdrave prehrane.


Idealna je, lagana namirnica za sve koji biraju zdrave i lagane izvore proteina, bogata je bjelančevinama i vitaminima, jednostavno i brzo se priprema.


Uz svježe pileće meso pripremljen je i poseban grill asortiman – filetino, marinato grill ražnjići, pikantna pileća krila, kids ražnjići, samo su neki od njih.


Proizvodi robne marke Cekin ponosni su nositelji oznake “Meso hrvatskih farmi” koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede,


čime se jamči da je riječ o proizvodima hrvatskog porijekla te da se u proizvodnji strogo primjenjuju načela sljedivosti, sigurnosti i kontinuiteta u unapređivanju proizvodnje.


Zahvaljujući integriranom lancu proizvodnje i distribucije, Cekin proizvodi stižu na police trgovina diljem Hrvatske u roku od maksimalno 24 sata.


Cekin svježa piletina dobila je i službenu potvrdu Cekin – piletine broj 1 na domaćem tržištu – prema podacima Nielsena, vodećeg pružatelja marketinških i tržišnih informacija.


Tako je svježe pileće meso Cekin prvi odabir kupaca koji u svojoj kuhinji inzistiraju na mesu vrhunske kvalitete i domaćeg porijekla.

___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Vindija