Roditeljstvo

Samostalnost djece: Kako naučiti mališane da budu spretni, odgovorni i vrijedni?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kad uložite vrijeme da djetetu pokažete kako treba očistiti kuhinju ili kako usisavati dnevni boravak, potrošit ćete manje vremena obavljajući te zadatke ubudućeNajkorisnija stvar koju možete učiniti za svoju djecu jest da ih naučite kako biti neovisni.


Međutim, podučiti ih da budu samostalni može biti i malo škakljivo. Srećom, ove strategije mogu im pomoći da dobiju slobodu i zarade više odgovornosti, jedan mali korak u isto vrijeme.


Neka vaša očekivanja budu jasna


Djeca se trude ispuniti očekivanja odraslih, sve dok su očekivanja jasna i razumna. Ako očekujete previše, vjerojatno će odustati. Ali ako su vaša očekivanja preniska, nećete ih izazivati ​​da se bave stvarima koje su sposobne naučiti. Stoga radite na stvaranju razumnih očekivanja, pritom shvaćajući da postupak može zahtijevati malo pokušaja i pogreške.
Ako niste sigurni što je razumno očekivanje, postavite očekivanje koje je tek nešto više od onoga što sada vidite. I promatrajte dijete kako se trudi i raste kako bi ispunilo vaša očekivanja. Izrazite svoja očekivanja izgovarajući stvari poput: “Očekujem da ćeš se moći obući za manje od pet minuta” ili “Očekujem da staviš svoje suđe u sudoper kada završiš s jelom.”


Uložite vrijeme u podučavanje


Lakše je napraviti većinu zadataka sam, nego dijete naučiti kako ih obavljati. I nikada nije lako gledati kako se dijete bori kako bi učinilo nešto u što biste mogli lako ući i napraviti sami. No, razmislite o vremenu koje ćete potrošiti podučavajući dijete kako samostalno ispuniti zadatak kao investiciju. Kad uložite vrijeme da djetetu pokažete kako treba očistiti kuhinju ili kako usisavati dnevni boravak, potrošit ćete manje vremena obavljajući te zadatke ubuduće.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Uspostavite rutine


Većina djece najbolje se snalazi kada imaju rutinu. Dobra rutina pomoći će im da znaju što trebaju učiniti određenim redoslijedom.


Jutarnja rutina, na primjer, može uključivati:


 • Odijevanje
 • Češljanje kose
 • Pranje lica
 • Doručak
 • Pranje zuba
 • Pakiranje ruksaka

Rutina nakon škole može uključivati:


 • Hrana
 • Uživanje u 30 minuta gledanja TV-a
 • Domaća zadaća
 • Večera
 • Igranje igara
 • Kupanje
 • Oblačenje pidžame
 • Pranje zuba
 • Čitanje knjiga
 • Odlazak na spavanje

Uspostavite jasne rutine koje će vašem djetetu pomoći što dalje učiniti. Stvaranjem više reda i strukture uklanja se stres i kaos koji biste mogli doživjeti kada svi požure da izvrše stvari.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Stvorite grafikone


Reći “Očistite sobu” ili “Spremite se za školu” malo je nejasno. Mlađa djeca, djeca s kratkim rasponima pažnje ili djeca koja uče novu vještinu trebaju specifične akcijske korake koji će točno objasniti što trebaju učiniti. Raščlanite one veće naredbe u male korake poput: “Stavite svoju prljavu odjeću u koš za veš. Zatim pospremite svoje police za knjige. ” Očito, međutim, ne želite se stajati okolo i upravljati zadatkom korak po korak. To bi moglo uzvratiti paljbu i potaknuti veću ovisnost o vama. Napravite grafikon koji objašnjava svaki korak i možete povećati neovisnost vašeg djeteta.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Zamislite da tablica prilagođena djeci podsjeća na popis obaveza ili na popis za provjeru. Za djecu koja još ne mogu čitati osigurajte slike koje će im pokazati što učiniti korak po korak. Ako ste umjetnički tip, možete crtati slike. Ako ne, potražite slike koje možete izrezati i pričvrstiti na grafikon. Možda ćete pronaći kako se samostalno odijevati u stručnoj literaturi ili na internetu.


Ili se čak možete obratiti na web stranicu poput Fiverra na kojoj možete pronaći nekoga da napravi malo umjetnička djela za malo novca. Dijete će vam možda pružiti veliku radost kad vidi crtane slike koje nalikuju na njih kako prolaze kroz svaki korak zadatka.


Objesite grafikon blizu mjesta na kojem će obaviti zadatak. Shema čišćenja njihove spavaće sobe mogla bi se nalaziti na vratima sobe. Grafički prikaz koji ih podsjeća što treba spakirati na koje mjesto može biti obješen pokraj vješalice za kapute ili do ulaznih vrata. Svakako ne želite stvarati grafikone za svaki mali zadatak. Ali odaberite jednu ili dvije stvari za koje želite da vaše dijete počne samostalno raditi i napravite popis za njihovo vođenje. Zatim, kad se bore, možete im reći da provjere svoj grafikon, a ne da ih podsjećate na svaki njihov korak. Na kraju će se sjetiti da sami provjere grafikon.


Oblikujte njihovo ponašanje


Bez obzira želite li da vaš šestogodišnjak nauči kako se smiriti kad je uznemiren, ili želite da vaš tinejdžer zna kako pripremiti večeru za obitelj, oblikujte njihovo ponašanje korak po korak.


Pokažite im što da rade. Zatim ih vodite dok oni to pokušavaju učiniti sami.


Dajte pozitivne povratne informacije kad su na putu i preusmjerite ih ako krenu krivim putem. Jednom kada savladaju prvi korak, naučite ih sljedećem koraku. Ključ je pojačati njihovo ponašanje jedan mali korak u isto vrijeme dok uče novu vještinu.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Pružite pohvale


Lako je djeci pružiti pažnju kada krše pravila ili kad ne ostaju na zadatku. Ali pažnja može pojačati loše ponašanje. Dakle, ključ za jačanje dobrog ponašanja je shvatiti da su dobri. Izrazite pohvale kada je vaše dijete neovisno. Recite: “Sjajan posao je spremati jelo bez podsjetnika” ili “Baš sam impresioniran što ste sjeli i napravili domaću zadaću potpuno sami i bez podsjećanja”.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Poticanje


Nagradite svoju djecu zbog neovisnosti. Napravite naljepnice koje će se pretvoriti u sustav nagrađivanja. Zarađivanje naljepnice svako jutro moglo bi biti dovoljan poticaj da se pomogne motivirati ih da budu poput velikog djeteta. Za starije dijete ponudite tjednu nagradu. Ako ponudite nagradu koja zahtijeva da dijete radi nešto nekoliko dana zaredom, možda će zabrljati drugi dan i samo odustati cijeli tjedan. Umjesto toga, razmislite o tome da ponudite istu nagradu nakon što nešto učinite za uzastopne dane. Na primjer, možete reći, “Kad završite domaći zadatak prije večere, laptop možete koristiti sat vremena u večernjim satima.”


Bez obzira koju vrstu poticaja ili plana nagrada odabrali, trebao bi oponašati stvarni svijet. Slično kao i način na koji vam šef daje isplatu nakon što dovršite posao, dajte djetetu nagradu za ispunjavanje njegovih ciljeva, piše Very Well Family.


Ugovor o društvenim mrežama može uključivati ​​odredbe poput:


 • Roditeljima ću dati svoje lozinke.
 • Neću prihvatiti zahtjeve za prijateljstva od stranaca.
 • Moji roditelji mogu pristupiti mojim računima ako pitaju.
 • Reći ću im ako mi netko pošalje neprikladne komentare ili slike.
 • Neću nikome reći svoju kućnu adresu niti gdje idem u školu.
 • Neću nikome slati privatne slike.
 • Shvaćam da ako prekršim neko od ovih pravila, izgubit ću pristup računima na društvenim medijima.
 • Potpišite ugovor i zatražite od svog djeteta da ga i potpiše. Pregledajte pravila zajedno i pružite svom djetetu mogućnost da postavlja pitanja.

Jasno navedite da ćete omogućiti veću slobodu i neovisnost samo ako vaše dijete slijedi pravila i da se te povlastice mogu ukloniti ako vaše dijete ne slijedi smjernice.


Svako dijete sazrijeva na drugačiji način. Stoga se nemojte previše obeshrabriti kada vam se učini da bi vaša djeca trebala biti neovisnija nego što jesu. Uz malo dodatne podrške i smjernica od vas, oni mogu naučiti vještine i steći samopouzdanje koje im je potrebno da bi počeli raditi više stvari sami