Talijanski comfort food

Samo 3 sastojka potrebna su za ukusne njoke od batata, a idu sjajno sa umakom od kadulje

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Još jedna genijalna stvar je ta da ih je vrlo jednostavno za napraviti, te su brzo gotovi

Mnogima kad je u pitanju batat njoki nisu prva zamisao, no ovi njoki spadaju u kategoriju zdrave i ukusne hrane te idealno pašu uz različite umake, bilo kao dodatak ili samostalno jelo.


Još jedna genijalna stvar je ta da ih je vrlo jednostavno za napraviti, a sve potrebno od sastojaka su slatki krumpir (batat), brašno i sol.


Ako ste raspoloženi za probavanje novih umaka, topla preporuka je umak od maslaca i kadulje.


Sastojci


Za četiri porcije njoka:


  • 900 grama batata
  • 250 g višenamjenskog brašna
  • 2 žličice soli

Za umak:


  • 30 listića kadulje
  • 25 g maslaca
  • crni papar po ukusu

Priprema


Batat izbodite vilicom i stavite ga u mikrovalnu od 7 do 10 minuta dok ne omekša. Nakon toga, prerežite batat na pola, izdubite ga i ‘meso’ batata stavite u veću zdjelu.


Izgnječite ga vilicom dok je još vruć, te u zdjelu dodajte brašno i sol, te sve izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili.


Kada se tijesto formira prebacite ga na dasku za rezanje i mijesite minutu kako biste bili sigurni da su se krumpir i brašno dobro sjedinili. Po potrebi dodajte još brašna. Nemojte previše mijesiti!


Izrežite tijesto na četiri dijela, a zatim svaki dio razvaljajte u zmijicu te izrežite njoke. Dok ih režete, po radnoj površini prospite malo brašna kako se njoki ne bi lijepili. Njoke skuhajte u većem loncu (znati ćete da su gotovi kada isplivaju na površinu).


Dok se kuhaju, ili pred sam kraj kuhanja, u velikoj tavi rastopite maslac i na njemu popržite listiće svježe kadulje nekoliko minuta. Potom u tavu ubacite njoke kako bi se sjedinili s umakom, te nakon što ih poslužite pospite svježim paprom, a možete dodati i malo parmezana!