Foto: iStock
Uz mrkvu, zvijezde ovog jednostavnog i neodoljivog jela su ljutika i aromatični timijan
povezane vijesti
Ova salata pokazuje da za odličan okus nije potrebna duga lista sastojaka. Mrkva se peče s ljutikom, grančicama timijana i malo ljute papričice, što daje laganu karamelizaciju i dubinu okusa. Malo limunove korice donosi svježinu, a listovi mrkve ili svježi peršin završnom jelu dodaju boju i živost.
Sastojci
-
900 g šarene mrkve, očišćene i prepolovljene po dužini (sačuvati listove ako ih ima)
-
4 veće ljutike, oguljene i narezane na četvrtine
-
5 grančica svježeg timijana
-
2 žlice maslinova ulja + malo za posluživanje
-
1 žličica soli
-
1/4 žličice svježe mljevenog papra
-
1/4 žličice usitnjene ljute paprike
-
2 žličice naribane limunove kore
-
krupna morska sol za posipanje
-
listovi mrkve ili svježi peršin, grubo nasjeckani

Foto: Pexels
Upute
1. Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Obložite veliki lim papirom za pečenje. Mrkvu ogulite i prerežite po dužini.
2. Pečenje
Na lim rasporedite mrkvu, ljutiku i timijan. Prelijte uljem, posolite i dodajte papar te malo ljute papričice. Pokrijte lim aluminijskom folijom i pecite 15 minuta.
3. Priprema zelenog dijela
Ako imate listove mrkve, operite ih, dobro posušite i grubo nasjeckajte (oko 1/3 šalice). Ako ne, upotrijebite svježi peršin.
4. Završno pečenje
Uklonite foliju i nastavite peći još 25–30 minuta, dok povrće ne omekša i lijepo ne porumeni.
5. Završni slojevi
Ostavite da stoji 10 minuta, zatim prebacite na tanjur za posluživanje. Posipajte limunovom koricom, nekoliko kapi ulja, krupnom soli i nasjeckanim zelenim listovima.
Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.