Savršen prilog

Salata od pečene mrkve dokaz je da za ukusno jelo ne moramo komplicirati

M. Č.

Foto: iStock

Foto: iStock

Uz mrkvu, zvijezde ovog jednostavnog i neodoljivog jela su ljutika i aromatični timijan

Ova salata pokazuje da za odličan okus nije potrebna duga lista sastojaka. Mrkva se peče s ljutikom, grančicama timijana i malo ljute papričice, što daje laganu karamelizaciju i dubinu okusa. Malo limunove korice donosi svježinu, a listovi mrkve ili svježi peršin završnom jelu dodaju boju i živost.


Sastojci


  • 900 g šarene mrkve, očišćene i prepolovljene po dužini (sačuvati listove ako ih ima)


  • 4 veće ljutike, oguljene i narezane na četvrtine


  • 5 grančica svježeg timijana


  • 2 žlice maslinova ulja + malo za posluživanje


  • 1 žličica soli


  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra


  • 1/4 žličice usitnjene ljute paprike


  • 2 žličice naribane limunove kore


  • krupna morska sol za posipanje


  • listovi mrkve ili svježi peršin, grubo nasjeckani



Foto: Pexels

Upute


1. Priprema


Zagrijte pećnicu na 200 °C. Obložite veliki lim papirom za pečenje. Mrkvu ogulite i prerežite po dužini.


2. Pečenje


Na lim rasporedite mrkvu, ljutiku i timijan. Prelijte uljem, posolite i dodajte papar te malo ljute papričice. Pokrijte lim aluminijskom folijom i pecite 15 minuta.


3. Priprema zelenog dijela


Ako imate listove mrkve, operite ih, dobro posušite i grubo nasjeckajte (oko 1/3 šalice). Ako ne, upotrijebite svježi peršin.


4. Završno pečenje


Uklonite foliju i nastavite peći još 25–30 minuta, dok povrće ne omekša i lijepo ne porumeni.


5. Završni slojevi


Ostavite da stoji 10 minuta, zatim prebacite na tanjur za posluživanje. Posipajte limunovom koricom, nekoliko kapi ulja, krupnom soli i nasjeckanim zelenim listovima.


Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.