Američka kuhinja

Salata od jabuka i oraha? Izgleda fantastično!

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Vrhunac je preljev s daškom meda

Možda će vam salata od jabuka i oraha na prvu zvučati neobično i pomalo avangardno, no dajte joj šansu!


Nikom nije naškodilo malo dekadencije na tanjuru, a okusi se u ovoj salati odlično nadopunjuju a uz to je veoma uravnotežen obrok. Bogatstvo tekstura i okusa su ono što ovu salatu čini posebnom, a vrhunac je preljev s daškom meda.


Ovaj recept inače potječe iz američke kuhinje, a u cijelosti ga donosimo u nastavku teksta.


Sastojci


Za bazu:


  • 1 veća glavica zelene salate
  • 1 srednja jabuka, bez jezgre i tanko narezana
  • 40 g sitno nasjeckanog crvenog luka
  • 90 g prženih i grubo nasjeckanih polovica oraha
  • 50 g izmrvljenog feta sira

Za vinaigrette:


  • 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žlica senfa
  • 2 žličice meda
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Prvo pripremite vinaigrette tako da u maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, senf i med dok se ne sjedine. Začinite solju i paprom po ukusu.


Zatim u velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, jabuke, crveni luk, orahe i feta sir. Prelijte željenom količinom vinaigrettea i odmah poslužite.


Ostatak vinaigretta možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi najmanje tjedan dana, piše Little Broken.