Štorija od mašte

Ruke Design: prekrasne torbe i nakit izrađeni od kože nevjerojatne su kreacije maštovite Makaranke

Mija Dropuljić

Upoznajte rad koji je rezultat kreativne žene spretnih ruku i nevjerojatne maštovitosti

Ako ste u potrazi za statement torbom koju odlikuje odličan dizajn, kvalitetna izrada i unikatan stil, ne tražite dalje!


Brend Ruke Design iza kojeg stoji Marija Ivanković nudi upravo takve fantastične komade koji osvajaju na prvi pogled. Marija za samu sebe kaže kako je jedna uporna, tvrdoglava i kreativna žena spretnih i vrijednih ruku, a nas je zanimalo kako je krenula u izradu kožnih rukotvorina.


Kao i većina malih kreativnih obrta, Ruke Design je „one-woman band“ tako da Marija igra sve uloge koje su potrebne kako bi posao funkcionirao. Od primarne uloge dizajnerice preko krojačice pa sve do trgovkinje i knjigovotkinje.


Ove godine se u Ruke Design uključila i njezina kći koja je unijela dozu svježine i preuzela dio posla vezanog uz trgovinu. Ali kako se rodila ideja  za kreiranjem torbi i nakita? „To je nekako bio prirodan slijed okolnosti uz valjda urođenu potrebu za stvaranjem. U periodu mog djetinjstva gotovo svako kućanstvo je imalo šivaću mašinu pa tako i naše, a uz majku koja je povremeno šivala sebi odjeću u ranoj dobi sam se počela služiti šivaćom mašinom.


Na moju sreću u to vrijeme se u malom gradiću na moru oformila udruga MALT (Makarska alternativa) koja je mlade ljude poticala na kreativno stvaralaštvo te im otvorila vidike i prostor da se izraze kroz performanse i modne revije (fun fact :), negdje u drugoj polovici 90-ih MALT je imao cjelovečernji nastup u riječkom klubu Palach).


Iako je odjeća bila moj prvi izbor tijekom školovanja u Zagrebu izradila sam jednu torbu za svoje potrebe od ostataka tkanina koja je zapravo odredila moj smjer jer je na ulici privlačila poglede uz povremene upite gdje je nabavljena.


Nakon nje je nastala druga, pa treća i ubrzo sam prestala brojati i tako sad već skoro 20 godina dizajniram i izrađujem modne dodatke za žene“, započinje nam svoju štoriju Marija.
U svom radu koristiti kožu koja kao malo „tvrdoglav“ materijal može biti izazovna za izradu. Marija voli kazati kako je koža „živ“, dugovječan, jedinstven i teško zamjenjiv materijal kojem se morate prilagoditi jer često je upravo ona ta koja definira model ovisno o svojoj debljini, mekoći, elastičnosti…


“Kada znam kakav model želim dobiti, tražim kožu prikladnu po svojim svojstvima za taj model, ali često biram kože po bojama i opipu prije same ideje o modelu i često tijekom biranja, koje zna potrajati i satima, javljaju se nekakve početne ideje koje kasnije razvijam.


U mom radu s kožom ne proizvodim gotovo nikakav otpad jer sve male komade i komadiće koristim u izradi nakita kao i u kolažima na torbama i remenima, a one najsitnije uredno čuvam za neke zidne kolaže koje planiram raditi kad budem imala više slobodnog vremena“, pojašnjava te otkriva kako su joj za najjednostavniji model iz ponude potrebna tri dana jer se radi u fazama.


Krojenje i lijepljenje, nakon toga ide šivanje i bojanje rubova i na kraju spajanje s metalnim dodatcima i postavljanje kopči i remena.
Uz kožu voli dodavati i druge materijale te se poigravati s oblicima i kontrastima, a najviše voli koristiti drvo, posebno orah, aluminijski lim, a dobro dođu i pleksiglas te guma.


A sam proces izrade rukotvorina nije samo sjesti i „složiti“ torbu. Bez obzira kreće li se od skice ili nekakve ideje, Marija otkriva kako je u mislima potrebno izraditi kroj i prototip kako bi se uvjerili da sve sjeda na svoje mjesto i da model funkcionira, nakon čega ide izrada u koži.


“Zna biti dugotrajno, ali nikad naporno, stvaranje je uvijek zabavno jer se u tom procesu rađa more ideja koje ne uspijem sve realizirati. Naporni su neki drugi segmenti posla koji ne uključuju kreativnost već brojeve“, kroz smijeh otkriva.
U njezinom radu, ono što nas najviše oduševljava zasigurno su boje, jednako kod torbi kao i kod nakita. Marija kaže kako voli boje, a boje se vole i gotovo sve mogu lijepo „sjediti“ jedna drugoj u zagrljaju, rekla bi da se same slažu na njenom radnom stolu.


A inspiraciju crpi od – svuda. Sve što je okružuje je inspirira, a oblici su svugdje oko nas, od prirode preko arhitekture do trgovina građevinskim materijalom, a time se vodi i kod izrade svojih unikata pa nas je interesiralo izrađuje li možda modele po narudžbi klijenata.
„Radim unikate i manje serije određenih modela koji idu u jednoj boji kože. Ne radim po narudžbi u smislu ugađanja željama po pitanju modela, ali kada su boje u pitanju – tu se znam prilagoditi željama kupca. Ako tako nešto u tom trenutku nemam u ponudi i ako imam vremenskog prostora za izradu“, zaključila je Marija. 
A s obzirom na to da je sada idealno vrijeme za pronaći božićne poklone, Ruka Design kreacije možete pronaći u njihovoj trgovini u Makarskoj na adresi Prvosvibanjska 39 ili putem službenog Facebooka  i Instagrama . Cijene torbi se kreću od 750,00kn do 2500,00kn, a nakita od 150,00kn do 500,00 kn. Za sam kraj, Marija nam je otkrila i što planira za predstojeću 2023. godinu. 


„Planova je uvijek više od vremenskog prostora za ostvarenje svih, a jedan od važnijih je pokretanje web shopa za koji se nadam da će se ostvariti kroz iduću godinu“, zaključila je Marija, a mi možemo samo reći – jedva čekamo!