Rezime druge i najava treće etape projekta

RockOtok dogodine stiže do Kvarnera

Siniša Pavić

Domagoj Jakopović Ribafish i članovi Udruge #RokOtok, Foto: Davor Kovačević

Domagoj Jakopović Ribafish i članovi Udruge #RokOtok, Foto: Davor Kovačević

Ove je godine plivanjem spojeno 17, ako ne i 18, naseljenih otoka, održano je 11 predavanja, a s obale uklonjeno 100 kilograma smećaŠturim jezikom statistike rečeno: plivanjem je spojeno još 17, ako ne i 18, naših naseljenih otoka, održano je 11 predavanja, s obale je uklonjeno 100 kilograma smeća, a u svemu je sudjelovalo 1.300 klinaca koji su zaslužili i isto toliko poklona! Samo, ne zna statistika ni blizu izmjeriti koliko je dobrih emocija, veselja i ljubavi iznjedrila druga etapa projekta RokOtok.


Projekt je to Udruge #RokOtok kojim, najkraće rečeno, Domagoj Jakopović Ribafish oživotvoruje obećanje dano onomad jednom dječaku dok spaja 50 otoka plivajući i učeći djecu putem ekologije prije svega, dok ih »otima« ekranima i vraća prirodi.


Od Splita do Zadra


Kako je prošla druga etapa ove plivačko-edukacijske avanture, ona za koje su se spajali otoci od Splita do Zadra, javnosti je jučer kazao sam Ribafish. Podsjetio je kako se ideja rodila u travnju 2018. godine, da bi već godinu kasnije RokOtok po mnogima, s pravom, bio najljepša priča tog ljeta.
Plivalo se tad i povezalo 17 otoka smještenih od Dubrovnika do Splita, 2.000 djece zajedno s roditeljima dolazilo je na te otočne evente, da bi korona i tu pokvarila na tren planove. Prošle godine se plivati nije moglo, ali ove jest. Jer, kako to lijepo jedan od slogana kaže: »Dođe ljeto skok na skok, plivaj s nama RokOtok!«


Film 2023. godine


Doduše, potrošilo se tu energije dok su se ishodovale puste dozvole, papiri i pečati da se plivati može. Sponzori, i svi koji su poduprli projekt, su na sreću spremno čekali znak da se starati može, a sada je već posve jasno, kako uostalom reče i Ribafish, da u srpnju 2022. kreće treća, završna etapa projekta, ona koja će spojiti 17 otoka od Zadra do Primorja, Kvarnera.U kakvom je ozračju prošla druga etapa zorno je pokazao i kratki film kojeg ne bi bilo da nije snimatelja Igora Bogdanovića, i brojne fotografije kojih bi znatno manje bilo da nije »Katice za sve« ovog projekta Kasandre Draganić.


Na rivama sve puno djece, a tu su i poruke podrške poput transparenta s jednog od evenata koji jasno poručuje: »Danas nikom nije priša, sve zbog jednog Ribafisha!« Filmičnost teme je, inače, prepoznao i HAVC pa se, kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji, film na temu RokOtoka može očekivati u proljeće 2023. godine.


Spomenuo je Ribafish i mnoge koji su s njim otplivali koju dionicu, od maratonke Dine Levačić, do Dubravka Šimenca koji je presici nazočio i kao izaslanik Hrvatske turističke zajednice. Ne sumnja Šimenc da će HTZ ovaj projekt pratiti i dalje. Bit će to, kako reče, prilika da ispliva i dulju dionicu od ove ovogodišnje. No, ono što se Šimenca posebno dojmilo, su djeca na otocima, sada još svjesnija potrebe da se more pazi i čuva, posebice od plastike. A ima Šimenc i dobru ideju, pače veli kako se RokOtok mora nastaviti i u kontinentalnoj Hrvatskoj, na način da spoji sve gradove koji imaju bazene i plivališta.


»Pliva« se dalje


I ako su u prvoj etapi projekta djecu roditelji vodili na rive i plaže da čekaju Ribafisha, ovaj put su djeca dolazila spremna i željna znanja. »Oni su gurali projekt«, priznaje Ribafish, sretan što se i sada javljaju s mora jer su čistili obalu, ili jednostavno plivali.Pripreme za novu sezonu, one ozbiljne, kreću tako od 1. svibnja, a onda slijedi vjerojatno i najzahtjevnija etapa koja će RokOtok dovesti i na primorske otoke. Projekt RokOtok u svakom slučaju »pliva« dalje. I kada se spoje svi naši naseljeni otoci trebat će smisliti kud i kako dalje. Šteta je da ova priča, započeta kao veliko obećanje dano jednom malom dječaku, ikada stane.


Želje, ideje i planovi

Ne miruje Udruga sve u želji da projekt bude sve bolji i bolji. Priznao je tako Ribafish kako mu je velika želja da dobije dozvolu da u jesen i zimu uđe u škole i tamo djeci drži predavanja o otocima i ekologiji. Članice Udruge Mima i Ela dosjetile su se pa dvojici dječaka iz jedne sisačke osnovne škole omogućile da prvi put u životu odu na more, na ljetovanje. A tu je i karta jadranskih otoka, velika za zidove dječjih soba koja će se djeci dijeliti, ona na kojoj je svih 50 naših nastanjenih otoka taman da klinci zabilježe svaki na kojem su bili. I tako do 50, pa za nagradu s Ribafishom, recimo, na sladoled!