Dar prirode

Rižoto sa šparogama prava je čarolija proljetnih okusa

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Bogatstvo mediteranskih aroma

Sezona šparoga još traje, a s njom su aktualni i mnogobrojni recepti koji na fantastičan način iskorištavaju ovu zdravu i ukusnu biljku. Jedan takav je i proljetni rižoto sa šparogama koji okusom i kremastom teksturom osvaja svako nepce.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli good great delicious dishes. (@good_f00d_)



Rižoto od šparoga izdašan je, ali nije težak, i kombinira se s bilo kojim svježim začinskim biljem koje imate u blizini – kopar, majčina dušica i vlasac neki su od favorita. Sve što vam treba je malo limuna, malo parmezana i strpljenja da sve to sjedinite. Ovaj recept za proljetni rižoto može biti vegetarijansko glavno jelo, ali i prilog koji se sjajno spaja s pečenom piletinom ili ribom.


Kao i svi recepti za rižoto, rižoto sa šparogama zahtijeva malo vremena da dostigne kremasto savršenstvo, ali to je i bit proljeća – dobre stvari dolaze onima koji čekaju.



Sastojci:


  • 200 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 manja luka, narezana na kockice
  • Šparoge, količina po ukusu, narezane na komadiće
  • 8 velikih režnjeva češnjaka, nasjeckanog
  • 0,5 žličice crnog papra
  • 3 žličice soli
  • 2 limuna, očišćena od korice i soka
  • 3 šalice riže Arborio ili Carnaroli
  • Malo parmezana
  • Začinsko bilje

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Kevin Lynch (@closetcooking)



Priprema:


Zagrijte malu tavu na srednje nisku vatru i dodajte temeljac. Ostavite na toplom dok pripremate ostale sastojke. Ne želite da prokuha, samo ga držite na toplom. Postavite veliku tavu na srednje jaku vatru. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja u tavu. Potom dodajte luk, šparoge, češnjak, papar i 1 žličicu soli.


Pirjajte 3 minute uz povremeno miješanje. Umiješajte 2 žlice limunovog soka i pirjajte još 2 do 3 minute. Šparoge bi trebale postati jarko zelene boje i prebacite na tanjur. Vratite tavu na štednjak i stavite je na srednje jaku vatru. Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte rižu i miješajte oko 30 sekundi do 1 minute. Ulijte oko malo toplog temeljca u tavu s rižom i promiješajte. Smanjite vatru na srednju.



Pustite da riža upije svu tekućinu prije dodavanja još temeljca. Dodajte 1/2 žličice soli s još temeljca. Redovito miješajte dok se temeljac ne upije. Nastavite dodavati pomalo temeljac, neprestano miješajući dok se sav temeljac ne potroši, a riža postane kremasta i al dente, ovaj proces će trajati oko 25 minuta. Maknite s vatre, umiješajte parmezan i bacite šparoge u rižoto. Umiješajte začinsko bilje i koricu limuna. Kušajte i prilagodite sol i papar po svom ukusu. Uživajte!