Modni mag

Renato Balestra: Odlazak slavnog talijanskog modnog stilista

Sandy Uran

Foto: Službena stranica Renato Balestra

Foto: Službena stranica Renato Balestra

Inventivnost u skladu s krojačkom tradicijomLjubitelje lijepog dizajna i finih i elegantnih haljina pogodila je vijest da je u Rimu, u 99. godini, umro modni stilist Renato Balestra, a svijetu su tužnu vijest priopćile njegove kćeri Federica i Fabiana. Naime, oni koji vole njegove kreacije, bilo da je riječ o elegantnim haljinama, modnim detaljima ili predmetima za uređenje doma, ili pak njegove parfeme, znaju da je bio pravi modni mag.


NESUĐENI INŽENJER


U biografskim podacima navedeno je da je rođen u Trstu 3. svibnja 1924. godine u obitelji inženjera i arhitekata, no od malih je nogu gajio veliko zanimanje za umjetnost: likovnost i glazbu. Izvrsno je svirao klavir, a njegovo umijeće crtanja dolazi do izražaja u njegovim skicama kreacija.


Do zadnje godine studija inženjerstva nije se nikada bavio modom sve do trenutka kad je zbog oklade nacrtao model. Taj crtež su njegovi prijatelji procijenili izvrsnim te ga poslali u Milano na natječaj u Centar talijanske mode, nakon čega je dobio poziv da sudjeluje u stvaranju kolekcije visoke mode.
Njegov se talent odmah uočava i Balestra napušta studij inženjerstva. Godine 1958. predstavlja svoje kolekcije u Sjedinjenim Američkim Državama i njegove kreacije osvajaju filmske dive poput Liz Taylor i Claudije Cardinale. Postaje kreator istoimene marke visoke mode prodavane diljem svijeta, a njegovo ime postalo je sinonim za boju Balestra plavo.BROJNE NAGRADE


Prvotno radi u poznatoj talijanskoj modnoj kući u Milanu, a potom odlazi u Rim, gdje surađuje kao stilist za mnoge modne ateljee, te kao kostimograf na brojnim filmovima.


Prvi atelje otvara u Via Gregoriana, no Via Sistina bit će povijesno sjedište modne kuće Balestra, koju preferiraju najelegantnije žene svijeta. Tijekom godina Renato Balestra bio je pozivan da svoje kreacije predstavi na svim svjetskim renomiranim modnim revijama, polučivši veliki uspjeh i dobivši renomirane nagrade kao priznanje za talent.


Kao zanimljivost svakako valja istaknuti da je tijekom karijere surađivao s mnogim filmskim zvijezdama kao što su Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Ava Gardner, Natalie Wood, te je bio omiljeni stilist kraljica, princeza i prvih dama.ELEGANTNI STIL


Među njegovim klijenticama, osim glumica, bile su i pripadnice svjetskog jet-seta, princeze, kraljice i prve dame s kojima je održavao prijateljske veze.


Među onima s kojima je imao posebno dobre odnose bile su carica Farah Diba, kraljica Tailandia Sirikit i njezina kći, princeza Choulaborn, prva dama Filipina Imelda Marcos za koju kreira cijelu garderobu, kao i za njezinu kćer Irene, kojoj kreira i vjenčanicu.


Princeza Noor Hamzah iz Jordana, oduševljena njegovim revijama, pitala ga je da realizira njezine dvije vjenčanice prilikom udaje za princa Hamzaha Bina Al Huseina, sina kraljice Noor i kralja Hussein iz Jordana.


Naime, Balestra je znalački znao kako kreirati haljine i garderobu koja je prikladna i u skladu s pravilima tih dalekih zemalja, ali te njegove kreacije uvijek su sadržavale dodir talijanskog stila.


Balestra je u svom djelovanju njegovao nit vodilju i misao koja je uvijek u središtu imala inventivnost, ali u skladu s krojačkom tradicijom. Njegov elegantni stil prožet u njegovim kreacijama, bilo da je riječ o večernjim haljinama ili pokrivačima za krevet, postigao je svjetski uspjeh upravo zahvaljujući tim luksuznim predmetima.