Posebno vino

VIDEO Razgovarali smo s vinarom Ivicom Dobrinčićem, čiji je Kapitul dobio srebro na Decanteru

Edi Prodan, Vedran Karuza

Ivica Dobrinčić i Edi Prodan

Ivica Dobrinčić i Edi Prodan

Ivica Dobrinčić osnivač je vinske kuće Šipun, a Kapitul mu je na prestižnom Decanteru donio srebrnu medalju.

Ivica Dobrinčić, osnivač i vlasnik male, ali i u svijetu vina i vinara već dobro poznate vinske kuće Šipun, na Decanteru, najprestižnijem svjetskom natjecanju vina, osvojio je srebro, sa svojim, umnogome posebnim vinom Kapitul.



S Kapitulom se po prvi put odlučio okušati na jednom od globalno najcjenjenijih i najprestižnijih ocjenjivanja vina.


Radi se o vinu s položaja Hlam, vrhunskom lokalitetu, na 225 metara nadmorske visine.


Ovaj je vinograd Dobrinčić uzgojio na zemljištu koje je 2009. godine pretvorio u vinograd melioriacijom krša.


Od samog početka ondje je želio stvoriti nešto posebno i drukčije. Vinu je nadjenuo ime Kapitul, po pojmu iz poznatog Vrbničkog statuta.


Proizveden je bordoškom kupažom od 70-postotnog udjela grožđa sorte cabernet sauvignon, 25-postotnog udjela merlota i pet posto petit verdota.


Na Decanteru 2022. Kapitul je zaslužio respekta vrijedna 93 boda, koji bi mu na svim ostalim vinskim ogledima donijeli najsjajniju medalju. Postupak proizvodnje ovog vrhunskog vina traje čak šest godina.


O svemu tome Edi Prodan i Vedran Karuza porazgovarali su s našim cijenjenim vinarom, a razgovor pogledajte u priloženom videu.