Previše alkohola

Prirodni lijekovi za mamurluk koji zaista pomažu

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Hrana bogata vlaknima kao što su grah, leća, kokice i prokulice mogu pomoći.

Kako starimo, možemo otkriti da se naša tijela mijenjaju na bezbroj načina. S vremenom je posebno teško suočavanje s mamurlukom nakon noći pijenja. Ispijanje koje čašice više, u tim trenucima se čini kao dobra ideja, ali sljedeći je dan užasan kada prolazite kroz proces žaljenja, srama, jake glavobolje i slanja poruke grupnom chatu “Što sam uopće radio sinoć?” Doista ne postoji ništa poput mamurluka zbog kojeg dovodite u pitanje svaku odluku koju ste ikada u životu donijeli.


Dakle, ako tražite lijek nakon noći pijenja, došli ste na pravo mjesto. Nastavite čitati kako biste saznali koja medicinski potkrijepljena rješenja pomažu da se što bezbolnije riješite mamurluka.


Jedite pravilan obrok prije pijenja


Iako se može činiti očitim, ako se dobro najedete prije nego što popijete, to će usporiti brzinu apsorpcije alkohola. Ovo je osobito istinito ako imate obrok koji je kombinacija proteina, masti i ugljikohidrata. Masna hrana poput lososa, orašastih plodova i sjemenki može pomoći u odgađanju apsorpcije alkohola. Također, hrana bogata vlaknima kao što su grah, leća, kokice i prokulice mogu pomoći, piše Byrdie.


Pijte vodu kako biste izbjegli dehidraciju


Hidratizirajte se. Tijelo odraslog čovjeka sastoji se od otprilike 60 posto vode, tako da pravilna hidratacija igra važnu ulogu u ublažavanju mamurluka. Svaka osoba mora konzumirati određenu količinu vode na dnevnoj bazi kako bi održala normalnu funkciju tijela. Iz tog razloga kada netko konzumira previše alkohola, voda se mora zamijeniti kako bi tijelo normalno funkcioniralo.


Pojedite malo pileće juhe ili juhe od kostiju


Suprotno uvriježenom mišljenju, našem tijelu je potrebna određena količina natrija i drugih elektrolita da bi dobro funkcionirala. Posegnite za pilećom juhom ili juhom od kostiju (nemojte birati vrste s niskim udjelom natrija), jer vam to može pomoći da se rehidrirate i nadoknadite izgubljenu količinu. Juha je također nježna za želudac kada možda nemate previše apetita.


Jedite hranjiv doručak


Najbolje je da ne ostavljate želudac prazan kada imate mamurluk. To može izazvati osjećaj mučnine, pa čak i rezultirati niskom razinom šećera u krvi zbog čega se osjećate još gore. Ako možete, pojedite hranjiv obrok poput jednog umućenog jajeta s dvije kriške tosta od cjelovitog zrna pšenice na malo maslaca i s prilogom od jagoda. Kao što stara poslovica kaže, doručak je najvažniji obrok u danu. Ali ako niste raspoloženi za obilan doručak, komad ili dva suhog tosta su ipak bolji nego ništa.