Jesensko čišćenje stana

Previše nereda u kuhinji? Ovih stvari sigurno imate i previše. Riješite ih se bez grižnje savjesti

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Tko ne gomila stvari u kuhinji neka baci čašu prvi.Čini vam se kako u vašoj kuhinji više ne postoji niti jedan kutak u koji nešto stane. Gdje god se okrenete svega je jednostavno previše. Početak novog godišnjeg doba je uvijek dobar poticaj za veliko pospremanje. Prije svega je potrebno riješiti se nepotrebnih stvari, a ovih garantirano imate previše u svom domaćinstvu. Velikog dijela se možete riješiti bez ikakve grižnje savjesti. Pa, krenimo. 


Kuharice koje niste čak ni prelistali


Niste jedini po pitanju gomilanja nepotrebnih kuharica. Nove životne odluke ili tek ishitreni online shopping često rezultiraju zbirkom nikad korištenih kuharica. To su one knjige koje ste nakon kupnje uživljeno prelistali, ali zapravo nikad niste skuhali niti jedno jelo prema napisanom receptu. Već vas čujemo – ne, nećete nikad kuhati po toj kuharici. Ako niste do sada, nećete ni nakon ovog članka. Kuharice ili poklonite prijateljima ili ih prodajte online. 


Stare kuhinjsko krpe


Teško zatvarate ladicu u kojoj se nalazi toliki broj kuhinjski krpi da možete opskrbiti pola susjedstva? Na kraju uvijek koristite one koje su vam prve pri ruci. Izvadite sve krpe iz ladice i sortirajte ih. One stare bacite, druge možete proslijediti. Više od 10-ak kuhinjski krpi vam uistinu nije potrebno. Tako nećete gomilati ni one prljave u kupaonici nego ćete ih na vrijeme oprati. 


Plastične i staklene posude
Ima nešto magično u posudama zbog čega ih rijetko kada bacamo nego ih uvijek ostavimo negdje sa strane “da se nađe”. Na kraju se dogodi da više ne možemo naći ni prikladne poklopce. Riješite se viška, nema potrebe da gomilate još jednu posudu od pojedenog sladoleda. 


Jelovnici dostave


Bez obzira na to što imamo raznorazne servise preko kojih danas možemo naručiti dostavu i dalje vjerno, poput najvećeg obožavatelja, čuvamo jelovnike fast food restorana. “Nikad ne znaš kad će zatrebati” najčešće je objašnjenje, a to nikad se doslovno nikad ne dogodi. Najčešće jednostavno otvorimo aplikaciju i vidimo što smo zadnje naručili. U smeće s njima. 


FOTO: Unsplash
Često one nebitne sitnice stvaraju nered u kuhinji


Platnene i plastične vrećice


Kontradiktorno zapravo, ali i jednih i drugih imamo previše u svojoj kuhinji. Prve su tu da zamijene ove plastične, dok plastične i dalje čuvamo kako bi nešto u njih zamotali. Istina je za obje vrste vrećica uvijek ista – pola ih se treba riješiti. 


Začini


Koliko puta vam se dogodilo da ste mislili da nemate više peršina te ste kupili još jednu posudu začina kojeg već imate za godinu dana unaprijed? Često imamo tendenciju kupovine prekomjernih količina začina. Sortirajte ih i napravite listu vlastitih zaliha. 


Šalice


Dok čaša nedostaje jer se putem uvijek razbiju, šalica imamo na pretek, toliko da ne znamo gdje ih više držati u kuhinji. Kupujemo ih na putovanjima, dobivamo na poklone, a često nam se neka posebno svidi pa je jednostavno moramo imati. Razmislite koliko dnevno šalica koristite, zbrojite goste i tako odredite potreban broj. Ostatak poklonite.