Ukusni i zdravi zalogaji

Znate li da se comfort food može pretvoriti u zdrav obrok? Evo i kako

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ukusni zalogaji, topao ambijent i bogati okusi savršena su opcija za večernja uživanja u hladnim danima.Kad padne živa u termometru, nema ništa bolje od ukusnih comfort food zalogaja. Cosy kućna atmosfera, ukusna hrana i filmski maratoni, mnogima je omiljena aktivnost tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Problem je u tome što comfort food često nije najbolji gastro izbor.


Razmišljajući kako da zadovoljimo potrebu za sočnom i slasnom hranom bogatog okusa, pronašli smo nekoliko opcija za održavanje zdravlja, ali i udobnosti kada vam je ona najpotrebnija.


Lazanje od povrća


Lazanje su glavna hrana kada se govori o comfort food meniju, ali ako ne budete oprezni, to može biti problem. Poput mnoge omiljene hrane s puno sastojaka, i lazanje prepune sira mogu se preopteretiti sastojcima poput zasićenih masti. Lazanje bez mesa, one s povrćem, zdravije su. Možete dodati sir s malo masnoće ili bez masnoće. Razmislite o tome da je napravite s tjesteninom od cjelovitih žitarica.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Špageti squash
Malo je obroka ukusnije od obilnog, toplog jela od špageta. Kao i uvijek, ipak je važno što se nalazi u jelu i kako se ono priprema. Možete upotrijebiti tikvicu za špagete i olakšati korištenje ugljikohidrata. Pazite na sol u umaku i od maslinovog ulja napravite obrok koji ispunjava srce i želudac.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Pečeni krumpir s čilijem


Teško je odoljeti pozamašnoj porciji pečenog krumpira kao dio dobrog, domaćeg obroka. Ali ako gomilate udio soli, maslaca i slanine, može postati nezdravo jelo. Umjesto toga, puretina i vege čili – nemasna puretina, povrće koje je zdravo za srce, puno graha s visokim udjelom bjelančevina i vlakana može od pečenog krumpira stvoriti puno zdraviji obrok.


Enchiladas od piletine ili crnog graha


Možda ne biste pomislili na tavu enchiladasa kao na klasičnu udobnu hranu. Tu sirastu, začinjenu divotu teško je napustiti. Da biste ga učinili što zdravijim, odaberite sir s malo masnoće ili bez masnoće, dodajte nemasnu piletinu (ili ga umjesto toga napravite s crnim grahom bogatim bjelančevinama ili prženim grahom bez masnoće) i upotrijebite tortilje od cjelovite pšenice.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Kokice


Kinodvorane prodaju velike porcije s kokicama s razlogom: ljudi to vole. Gledanje dobrog filma kod kuće dobar je razlog za uživanje. Ali kokice, koliko god bile prekrivene vlaknima, mogu biti nezdrave. Idealno ispržite svoje na vrućem zraku. Ako upotrebljavate ulje, izbjegavajte kukuruzno, suncokretovo ili sojino ulje. I dodajte malo soli i maslaca.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Pereci sa senfom ili humusom


Bezumno grickanje ispred televizora? Ako morate, dobra je krema od cjelovitih zrna senfa s malo soli. A za kraj isprobajte različite vrste senfa ili zdrav namaz s hranjivim humusom (napravljeno od slanutka bogatog proteinima i vlaknima, poznatog i kao grah garbanzo).


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Čips i salsa


Ako se radujete tortilja čipsu, idite na pečen u varijantu (koje možete napraviti sami). Dip od crnog graha, dobra salsa bogata povrćem (pazite na dodavanje šećera) ili neki domaći guacamole (sa zdravim masnoćama, vlaknima i kalijem) mogu biti zdravi, ukusni dodaci.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Sladoled s malo masnoće (ili sorbet)


Neki od nas vjeruju da istinski užitak leži na kraju obroka. Sladoled je, naravno, omiljeni desert. Novija ponuda s malim udjelom masnoće i kalorija, ali budite oprezni: s aditivima možda neće biti toliko zdravo kao što se čini.


comfort_food

FOTO/Unsplash


Keksi od zobene pahuljice i grožđica


Nitko nikad nije povezao dobro zdravlje i kolačiće. Ipak, dobra kaša od zobenih pahuljica i grožđica, napravljena od brašna od cjelovitog pšenice i možda malo jabuka ili običnog jogurta, ukusna je varijanta zdravog uživanja.