Stručnjaci upozoravaju

Pranje ovih namirnica prije kuhanja može napraviti više štete nego koristi

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Pranjem određenih namirnica ne uklanjate bakterije, već ih nepotrebno raznosite po kuhinji i otežavate si pripremu

Mnogi znaju isprati voće i povrće prije konzumacije, jer se tako uklone vidljive nečistoće i dio bakterija s površine. No, kod nekih uobičajenih sastojaka pranje nije poželjno.


Umjesto uklanjanja mikroorganizama, voda ih može doslovno raznijeti po sudoperu, radnim površinama i namirnicama u blizini.


Stručnjaci za sigurnost hrane za Real Simple objašnjavaju koje se namirnice ne bi trebale stavljati pod mlaz vode, i zašto.


U nekim slučajevima riječ je o riziku od širenja bakterija, a u drugima o gubitku kvalitete ili otežanoj pripremi.



Foto: Pexels

1. Perad


Isprati sirovu piletinu ili puretinu ne uklanja bakterije. Naprotiv, kapljice vode s površine mesa mogu proširiti salmonelu i kampilobakter na okolne površine. Najsigurniji način uklanjanja patogena je pravilna termička obrada na najmanje 75–80 °C u sredini mesa.


Nakon rukovanja peradi, sve površine, noževi i ruke moraju se temeljito oprati.


2. Crveno meso


Ni svinjetinu, govedinu ni mljeveno meso nije potrebno ispirati. Voda neće poboljšati sigurnost, ali može proširiti bakterije po sudoperu i radnim plohama.


Kuhari često preporučuju samo lagano posušiti površinu mesa papirnatim ubrusom, jer se tako postiže bolja i brža reakcija prženja – vlaga je najveći neprijatelj dobre korice.


3. Riba i morski plodovi


Ribljim filetama također nije potrebna vodena kupka. Pranje može dovesti do širenja bakterija, dok će pravilna termička obrada riješiti sve što je potrebno.


Jedina iznimka su školjkaši u ljušturama, koje je poželjno kratko isprati i oribati izvana te po potrebi „ispurgirati“ kako bi izbacili pijesak.



Foto: Pexels

4. Jaja


Komercijalna jaja već su očišćena i dezinficirana prije pakiranja, što uklanja prirodni zaštitni sloj na ljusci. Nakon toga ljuska postaje poroznija, pa pranje kod kuće može povećati rizik prodiranja bakterija kroz mikrooštećenja.


Ako je ljuska zaprljana, dovoljno ju je obrisati suhim papirnatim ubrusom.


5. Gljive


Gljive lako upijaju vodu, što otežava pravilno pirjanje i sprječava stvaranje zapečene, aromatične površine. Zbog toga se ne preporučuje njihovo pranje pod mlazom vode.


Najbolji pristup je ukloniti nečistoće lagano vlažnom krpom ili mekanom četkicom. Čvršće vrste podnose i vrlo kratko ispiranje, ali nikako namakanje.


6. Zapakirane, unaprijed oprane salate


Proizvodi označeni kao pre-washed ili ready to eat ne trebaju ponovno pranje. Dodatno ispiranje u kućnoj kuhinji zapravo povećava rizik od kontaminacije, jer se dovode u dodir sa sudoperom, daskama ili vodom iz slavine.


Najbolje je uzeti količinu potrebnu za obrok i ostatak spremiti u čistu, suhu posudu.



Foto: iStock