Čemu težite?

Praktični wellness savjeti za zdraviji i sretniji život

Dijana Ljubanović

FOTO/Unslash

FOTO/Unslash

Toliki dio zdravog života doista se sastoji od malih stvari koje svakodnevno radimoPonekad se može činiti da je održavanje zdravog načina života veliki izazov koji se ne uklapa u stvarnost svakodnevnog života. Teško je zadržati posao s punim radnim vremenom, dobro se hraniti, trenirati za maraton, napraviti domaći zeleni sok, kvalitetno provesti vrijeme sa svojom obitelji/partnerom i meditirati svaki dan po sat vremena.


Naravno, zdrav život može sadržavati sve ove stvari (ako to želite), ali to ne mora biti definirano grandioznim prikazima zdravlja i kondicije.


Toliki dio zdravog života doista se sastoji od malih stvari koje svakodnevno radimo – stvari koje su toliko male da nisu važne, ali koje se, s vremenom dosljedno, zbrajaju i daju velike rezultate.
Pronašli smo nekoliko savjeta za zdraviji i sretniji način života – sve jednostavne i jednostavne stvari koje se mogu neprimjetno uklopiti u vaš svakodnevni život:


 Ujutro popijte čašu vode


 Kava je također izvrsna, ali najbolje je započeti dan hidratacijom s punom čašom vode. Prva hidratacija ujutro pomaže probavi, poboljšava zdravlje kože i daje energiju.


 Penjite se stepenicama


 Koristite stepenice umjesto lifta. To je jednostavan način da u svakodnevnom životu dobijete malo više tjelesne aktivnosti. Također jača vaše noge.


 Napunite pola svog tanjura s povrćem


Jednostavan način za zdravu prehranu (i kontrolu porcija) je da pri svakom obroku pola vašeg tanjura bude povrće. Povrće sadrži esencijalne vitamine, minerale i druge fitonutrijente važne za zdravlje i dugovječnost. Budući da je bogato vlaknima, pomaže u probavi (održava je redovitom!) I održavaju osjećaj sitosti dulje.


 Nabavite fitness tracker i pratite svoje korake


Korištenje fitness trackera za praćenje vaših koraka jednostavan je način da se pobrinete da svaki dan unosite dovoljno tjelesne aktivnosti. Cilj nam je 10.000 koraka dnevno, što ima značajne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Tragač za fitness također će vas podsjetiti da napravite 250 koraka svaki sat (još jedna važna mjera zdravlja – pogledajte savjet #9!). Evo naših omiljenih pametnih satova za praćenje fitnessa 2021.


Prijeđite na netoksična sredstva za čišćenje kućanstva


Uobičajeni proizvodi za čišćenje kućanstva puni su štetnih kemijskih sastojaka koji nisu dobri za naše zdravlje (ili zdravlje naše djece ili kućnih ljubimaca!). Prelazak na zdravije alternative jednostavan je način za smanjenje izloženosti toksinima iz okoliša u vašem domu.


Koristiti netoksične proizvode za njegu kože + proizvode za osobnu njegu


Slično proizvodima za čišćenje, konvencionalni proizvodi za njegu kože i osobnu njegu formulirani su s otrovnim sastojcima koje ne smijemo redovito dopustiti da se apsorbiraju u najveći organ našeg tijela. Smanjite otrovno opterećenje vašeg tijela prelaskom na netoksične proizvode za osobnu njegu i ljepotu (pogledajte naše posebne preporuke o dezodoransima, kremama za sunčanje i zelenim proizvodima za ljepotu).


Svakodnevno uzimajte probiotik


Održavanje zdravih crijeva ima značajan utjecaj na probavu, zdravlje kože, imunitet, mentalno zdravlje itd. Uzimanje dnevnog probiotika uz čašu vode svako jutro jedna je od najjednostavnijih stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali zdravlje crijeva (što, s druge strane, poboljšava i opće zdravlje na mnogo načina).


Jesti pravu hranu


Nastojte jesti pravu hranu koja se sastoji od cjelovitih namirnica koje biste imali u vlastitoj kuhinjskoj ostavi ili koju bi vaša baka prepoznala. Ovo je malo drugačije od sugeriranja da jedete samo „zdravu hranu“. “Prava hrana” uključuje neprerađenu hranu poput jabuke, krastavca, soje ili odrezak, kao i hranu labavo prerađenu od jednog (ili nekoliko) sastojaka prave hrane, poput maslaca, maslinovog ulja, jogurta, tofua itd. riječima, ciljajte na hranu koja se razumno može napraviti u vašoj kuhinji i izbjegavajte hranu koja se može napraviti samo u laboratoriju.


Ustanite svakih 30 minuta dok radite


Smanjite štetne učinke sjedenja tako što ćete ustati i kretati se po minutu ili dvije svakih pola sata.


Upijte sunčevu svjetlost svaki dan


Vitamin D jedan je od najvažnijih nutrijenata za cjelokupno zdravlje, a sunčeva svjetlost jedan je od najboljih izvora. Pokušajte dobiti najmanje 30 minuta sunčeve svjetlosti svaki dan – po mogućnosti poslijepodne i bez kreme za sunčanje. Nema puno sunčeve svjetlosti zimi tamo gdje živite? Možda bi bilo vrijedno nadopuniti ga dodatkom vitamina D i/ili drugim izvorima hrane ovog esencijalnog nutrijenta.


Napunite svoj dom sobnim biljkama


Sobne biljke pomažu očistiti zrak u prostoru u kojem boravite. Lijepe su, a istraživanja čak pokazuju da poboljšavaju raspoloženje, kreativnost i rješavanje problema!


Znojite se svaki dan


Pokušajte se znojiti svaki dan – bilo da se radi o trčanju, vožnji bicikla, plesu, jogi ili bilo kojoj drugoj tjelesnoj aktivnosti u kojoj uživate.


Zeleni smoothie


Zeleni smoothiji kao međuobrok ili jednostavan doručak u pokretu jednostavan su način za unos zelenila u svaki dan.


Trudite se i budite ljubazni


Osjećat ćete se bolje i ljudi će vas lakše prihvaćati u društvo.


Njegujte pozitivan način razmišljanja


Jedina razlika između dobrog i lošeg dana je vaš stav. Istina je – način razmišljanja je sve! Njegujte pozitivan način razmišljanja prepoznajući negativne obrasce mišljenja i suprotstavljajući ih pozitivnim mislima ili potvrdama