Jestiva

Potentilla je svestrana biljka prekrasnih cvjetova i niza blagotvornih svojstava

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ima dugu povijest korištenja u narodnoj medicini i folkloru

Korijenje potentille je jestivo i čovjek ga je konzumirao osobito u prošlosti.


Ima nešto drvenastiju teksturu od mrkve i okus koji pomalo podsjeća na slatki krumpir, iako s malo kiselijom notom.


Listovi biljke cijenjeni su i koriste se za pripremu posebno zdravih čajeva.


Kao i sve biljke iz obitelji Rosaceae, cvjetovi potentile su jestivi i mogu se dodavati u miješane salate ili koristiti za ukrašavanje jela, dajući im dašak kreativnosti i boje.


Cijela biljka potentilla naširoko se koristi u tradicionalnoj medicini i smatra se jednim od najučinkovitijih prirodnih adstrigensa.


Korijenje posebno ima važna antibiotska svojstva.


Jedna od najraširenijih upotreba potentille, od davnina do danas, je kao protuupalno sredstvo.


Uvarak pripremljen od cijele biljke može se lokalno nanijeti navlaženim maramicama izravno na upaljene zglobove.


Ako se proguta, ovo protuupalno svojstvo može smanjiti iritaciju i nelagodu u drugim dijelovima tijela, što ga čini posebno korisnim za probavne probleme.


Žene mogu imati koristi od kvaliteta potentille tijekom bolnih menstruacija.


Oni koji pate od poremećaja usne šupljine, poput upale ili infekcije, mogu ispirati grlo uvarkom od ove biljke kako bi ublažili bol.


Ovi se uvarci također preporučuju za liječenje inficiranih desni i upaljenih očiju.


U tradicionalnoj i modernoj medicini svojstva potentille iskorištavaju se kao lijek za groznicu, živčane bolove i artritis, što je čini posebno popularnom biljkom među starijim ljudima.


Nadalje, potentilla se može koristiti za pripremu infuzija, kozmetike, tinktura i obloga za nanošenje na kožu.


Moramo, međutim, naglasiti da potentilla može stupiti u interakciju s nekim lijekovima, stoga se prije bilo koje vrste uzimanja treba posavjetovati s liječnikom.