Vitaminska bomba

Malo drugačiji, ali zdrav doručak: Poširana jaja sa šparogama i nizozemskim umakom

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Svako jutro jedno jaje...

Teško ćete nadmašiti klasičan doručak s jajima, ali moglo bi vam poći za rukom ako uz njih poslužite šparoge. Ova zdrava namirnica svakako bi se trebala naći na vašem jutarnjem meniju za super snažan početak dana, a sve dodatno začinite nizozemskim umakom.


Sastojci za poširana jaja sa šparogama


  • 150 g šparoga
  • 2 jaja
  • 2 kriške kruha
  • maslac
  • sol i papar

Sastojci za nizozemski umak


  • 2 žumanjka
  • 120 g neslanog maslaca
  • 2 čajne žlice svježeg limunovog soka
  • nekoliko kockica leda (ako želite)

Priprema


Za nizozemski umak stavite žumanjke, maslac, limunov sok i žlicu hladne vode u tavu debeloga dna i stavite na najnižu moguću toplinu. Ako nemate takvu tavu, sastojke stavite u posudu otpornu na toplinu preko posude s jedva kipućom vodom, osiguravajući da dno posude ne dođe u kontakt s vodom.


Pomoću pjenjače odmah počnite mutiti dok se maslac ne otopi i ne sjedini sa žumanjcima i tekućinom. Ne povećavajte toplinu, a ako se tava počne previše zagrijavati, prestanite mutiti  i maknite sve s vatre.


Kad se maslac u potpunosti rastopio, malo pojačajte vatru i nastavite mutiti sve dok umak ne postane gust. Ako je još vodenast, to znači da vam je temperatura vatre prejaka. Tu će vam koristiti kockice leda – ubacite jednu i miješajte dok se sve ne sjedini. Umak stavite u posebnu posudu i ostavite sa strane.


Za poširana jaja i šparoge, pripremite lonac slane vode u kojem ćete šparoge kuhati dvije minute nakon vrenja ili dok ne omekšaju. Stavite ih sa strane i isperite hladnom vodom.


Smanjite temperaturu vatre na razinu na kojoj će se površina vode tek malo micati, ne bi trebalo biti mjehurića. Razbijte jaje i nježno ga položite u vodu. Kuhajte 3-4 minute ili po želji. Uklonite jaja.


Tostirajte kruh i namažite ga maslacem. Dodajte šparoge i poširana jaja. Nizozemski umak još jednom prođite pjenjačom dok ne postane gladak. Prelijte ga preko jaja, začinite sa soli i paprom te poslužite odmah, piše BBC Food.