
Foto: iStock
Ideje koje spajaju jednostavnost i iznenađenje u svakom zalogaju
povezane vijesti
Kad pomislimo na grožđe, često ga doživljavamo samo kao laganu, sočnu voćnu grickalicu ili pak glavni sastojak neodoljivog vina.
No, ova mala voćka krije puno više mogućnosti nego što se na prvi pogled čini: od slatke pogače s grožđem, preko kremastog sladoleda pa sve do osvježavajućih kuglica i drugih maštovitih jela, donosimo nekoliko ideja koje spajaju jednostavnost i iznenađenje u svakom zalogaju.
SLADOLED
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: priprema 15 min, 6 sati hlađenje
SASTOJCI ZA 800 g
● 500 g grožđa sorte Isabella (fragola)
● 250 g kondenziranog mlijeka
● 200 ml slatkog vrhnja
● Po želji keksi za dekoraciju
PRIPREMA: Bobice grožđa odvojiti i potopiti u hladnu vodu kako biste uklonili eventualne nečistoće. Ocijediti i staviti u posudu kuhinjskog miksera. Grožđe pretvorite u pire i procijedite kroz gusto cjedilo kako biste uklonili koštice i ostatke kožice. Pire treba biti gladak i gust. Dobiveni pire u posudi pomiješati s ohlađenim kondenziranim mlijekom.
Vrhnje istući mikserom u čvrsti šlag koji ćete postupno dodati u smjesu, miješajući laganim pokretima odozdo prema gore. Nastavite dok ne dobijete homogenu kremu ujednačene boje i teksture. Ulijte sladoled u dobro ohlađeni pravokutni aluminijski kalup, pokrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati, kako bi se smjesa stisnula i povezala. Sladoled poslužiti s keksićima.
Foto: iStock
KUGLICE OD SIRA I GROŽĐA
PRIPREMA: 10 min
TEŽINA: Jednostavno
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
● 200 g bijelog grožđa
● 200 g krem sira
● 4 žlice ribanog parmezana
● sol
● po želji sjeckanih badema
● po želji sjeckanih pistacija
PRIPREMA: Grožđe oprati, odvojiti od stabljike i ostaviti da se posuši na kuhinjskom ručniku. U posudi pomiješati krem sir i parmezan te dodati soli koliko vam odgovara. Oblikovati loptice i u svaku utisnuti zrno grožđa. Prema potrebi dodati još sira. Svaku kuglicu uvaljati u sjeckane bademe ili pistacije. Poslužiti odmah. Možete koristiti koje god grožđe želite, a umjesto badema i pistacija mogu se koristiti i sjeckani tostirani lješnjaci.
Foto: iStock
SALATA OD PILETINE I GROŽĐA
PRIPREMA: 40 min
TEŽINA: Jednostavno
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
● 1 velika stabljika celera
● 1/2 srednjeg crvenog luka
● 1/2 šalice crvenog grožđa bez koštica
● 1/2 srednjeg limuna
● 4 grančice svježeg kopra ili sušeni
● 450 g kuhanog pilećeg mesa
● 1/2 šalice grčkog jogurta
● 1/4 šalice majoneze
● 1 i 1/2 žličice Dijon senfa
● sol
● svježe mljeveni crni papar
PRIPREMA: Za ovaj recept možete koristiti ostatke piletine iz juhe ili od pečenja. Ili jednostavno skuhajte 500 g pilećih prsa. Meso narezati na komadiće.
Nasjeckati stabljiku celera, sitno nasjeckati ljubičasti luk. Ako su bobice grožđa veće, treba ih narezati na polovice. Iscijediti pola limuna. Kopar nasjeckati. U posudi pomiješati meso i pripremljeno povrće i voće.
U posudici pomiješati limunov sok, majonezu, jogurt i senf. Dresingom preliti salatu, dobro promiješati i po potrebi začiniti solju i svježe mljevenim paprom. Salatu možete priremiti ranije i čuvati do 2 dana u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.
Foto: iStock
POGAČA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: priprema 30 min, pečenje 30 min, dizanje 5 sati
SASTOJCI ZA 8 OSOBA:
● 500 g brašna
● 300 g vode
● 1 žlica maslinovog ulja
● 1 žlica šećera
● 5 g suhog kvasca
● 800 g crno grožđe sorte canaiolo ili sangiovese
● 6 žlica šećera
PRIPREMA: U posudu staviti brašno i kvasac te dodati polovicu šećera. Ulijevati vodu u tankom mlazu, miješajući vilicom. Dodati ulje i sol te rukama umijesiti glatko, homogeno i kompaktno tijesto. Tijesto i zdjelu premazati uljem, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom dok ne udvostruči volumen (oko 3 sata). Za to vrijeme oprati i dobro posušiti bobice grožđa. Kad se tijesto digne, podijeliti ga na dva jednaka dijela.
Prvi dio razvaljati u pravokutnik, nauljiti lim za pečenje (38 × 28 cm), staviti prvi dio tijesta, te rasporediti 2/3 grožđa pomiješanog s polovinom šećera. Razvaljati drugi dio tijesta i pokriti grožđe. Dobro pritisnuti rubove prstima.
Premazati s malo maslinova ulja, rasporediti preostalo grožđe i posuti ostatkom šećera. Pokriti folijom i pustiti da se diže još oko 2 sata. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C od 25 do 30 minuta, dok lijepo ne porumeni. Poslužiti mlako. Pogača s grožđem čuva se na sobnoj temperaturi, u dobro zatvorenoj vrećici, najviše 3 dana. Ako je prevruće, preporučuje se čuvati u hladnjaku.
Foto: iStock