Pucate li?

Pod stresom ste na poslu? Donosimo par trikova kako se “skulirati” i usredotočiti u manje od 2 minute

Šarlota Brnčić

Foto iStock

Foto iStock

S ove 3 tehnike moći ćete razbiti tjeskobu i posvetiti se više vedrine svom posluStres na poslu utječe na naš dan, čak i nakon što dođemo kući. Što dakle učiniti kako biste se oslobodili stresa, smanjili trenutke rastresenosti i bili spokojniji?


Doznajmo neke od najkorisnijih “trikova” za smanjenje stresa na poslu i kretanje ispočetka s pravom energijom.


Evo tri vrlo različite i praktične ideje koje će vam pomoći da vratite svoju psihofizičku ravnotežu:
1. Skeniranje tijela


Udobno se smjestite u stolicu, ali zadržite ravno držanje. Dišite duboko i usredotočite se na svoje tijelo. Ako pomaže, možete odlučiti zatvoriti oči.


Sada se počnite fokusirati na kontaktne točke između stolca i leđa, između odjeće i dijelova tijela. Promatrajte i bilježite fizičke osjećaje iznutra. Ovo je malo zagrijavanje za proces.


Nakon zagrijavanja počnite s pravim skeniranjem tijela. Možete krenuti od stopala i obratiti pozornost na glavu, registrirajući pojedinačne osjete dijelova tijela i uočavajući, možda, više zgrčene ili bolne dijelove.


Alternativno, odaberite jedan dio tijela (na primjer, trbuh) i ostanite usredotočeni na njega.


Pokušajte zadržati ovu koncentraciju barem 10-15 minuta i odmah ćete imati blagotvoran učinak: smanjenje tjeskobe i napetosti mišića.


2. Vizualizirajte situaciju koja vam stvara najveći stres


Ova tehnika zahtijeva više mašte i zbog toga može biti složenija za implementaciju. Ali malo prakse omogućit će vam da ju bez problema koristite kad god vam zatreba.


Vizualizirati znači zamišljati situaciju u kojoj ćete se naći i razmišljati o mogućim ishodima te “scene” koju imate na umu.


Iako je važno predvidjeti neke negativne scenarije, pokušajte vizualizirati uglavnom one pozitivne i ciljeve koje želite postići.


Ako imate prezentaciju na poslu, na primjer, zamislite situaciju, moguće odgovore svojih kolega, ali vizualizirajte i kako ćete moći ostaviti dobar dojam, kako ćete moći dobro obavljati svoj posao i počnite se osjećati ponosno!


3. Tri jednostavna duboka udaha


Tako je, razlika je ponekad jednostavno u načinu na koji dišete.


Budući da se neke vježbe ili neke prakse koje se često preporučuju ne mogu primijeniti na radnom mjestu, postoji potreba za jokerom koji ćete smisliti svaki put kada trebate mentalni odmor.


Tri duboka udaha mogu biti dovoljna da poništite svoju tjeskobu. Važno je, kao i kod skeniranja tijela, obratiti apsolutnu pozornost na tijelo i proces disanja, ne dajući prostora drugim mislima.


Možda će vam trebati više od 3 udisaja da se smirite, ali sve u svemu, za nekoliko minuta već biste mogli dosta opustiti cijelo tijelo i napuniti se za izdržati kompletan radni dan.