Slatki recept

Pita od višanja za najizbirljivije sladokusce

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Napravite ovu pitu od višanja za ugodan desert i probudite sva osjetila.



Ako tražite desert koji može zadovoljiti i najkritičnije sladokusce, prirodno slatka pita od višanja mogla bi biti odličan izbor. Trešnje pružaju čitav niz zdravstvenih dobrobiti, stoga izvadite trešnje koje ste ovo ljeto ubrali, sušili ili smrznuli i osjećajte se dobro uživajući u toj kriški pite od višanja.


Napravite ovu pitu od trešanja za ugodan desert i probudite sva osjetila.


Sastojci


  • prhko tijesto 500g
  • obično brašno za posipanje
  • 350 g višanja (ako koristite smrznute, odmrznite, pa dobro ocijedite)
  • trešnje iz staklenke 100g
  • pasta ili ekstrakt od mahuna vanilije 1 žličica
  • kukuruzno brašno 3 žlice
  • šećer u prahu 4 žlice
  • limun ½, sok
  • jaje 1, umućeno
  • šećer 2 žlice
  • slatko vrhnje za posluživanje

Priprema


KORAK 1




Odrežite 1/3 tijesta i ostavite sa strane. Preostale 2/3 razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu novčića.


Upotrijebite valjak da razvučete u 20 cm metalni lim ravnog dna (3,5 cm dubine), pazeći da stane u kutove. Odrežite rub tako da ostane 1 cm prekrivenog tijesta, a zatim ga ohladite. Preostalo tijesto razvaljajte u krug 1 cm veći od kalupa, stavite u pleh obložen papirom za pečenje i ohladite.


KORAK 2


Istresite sve višnje u zdjelu i dodajte vaniliju, kukuruzno brašno, šećer u prahu i limunov sok. Nježno bacite, a zatim pažljivo ubacite u podlogu za pitu.


Prevucite poklopac od tijesta odozgo, odrežite višak, a zatim zgužvajte zajedno s tijestom koji visi dok se čvrsto ne zatvori. Malim, oštrim nožem izrežite križ od 1 cm u sredini kako bi para izašla. Premažite vrh s malo razmućenog jajeta i ohladite 30 minuta.


KORAK 3


Zagrijte pećnicu na 200 C. Pitu ponovno premažite s još razmućenim jajetom i pospite šećerom. Pecite 45 minuta dok tijesto ne porumeni, prekrijte folijom ako potamni. Ohladite 15 minuta, a zatim pažljivo izvadite pitu iz kalupa, narežite na kockice i poslužite sa slatkim vrhnjem.