Plodovi jeseni

Pita od kakija: prirodno zaslađeni desert od jako laganog tijesta

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Konzumirajte ju za doručak uz čašu mlijeka ili jogurta

Pita od kakija sastoji se od laganog tijesta, pripremljenog s uljem umjesto maslacem i punjenog svježe napravljenim nadjevom od kakija i jabuka.


Prava delicija koju možete lako isprobati i uživati ​​kod kuće!


Sastojci:


Za tijesto:


  • 100 g integralnog brašna
  • 100 g brašna tipa 00
  • 60 g zobenog brašna
  • 60 ml kukuruznog ili rižinog ulja
  • 70 g šećera
  • 30 ml vode
  • 1 žumanjak
  • 1 cijelo jaje
  • naribana korica limuna
  • 5 g instant kvasca za deserte
  • 1 prstohvat soli

Za nadjev:


  • 500 g kakija
  • 80 g smeđeg šećera
  • limunov sok i korica
  • 1 jabuka

Priprema: Kakije oprati i odstraniti peteljku i koru, također im odstraniti svjetliji središnji dio, pa ih narezati na kockice.


Jabuku ogulite i narežite na male komadiće.


U tavu stavite kakije i jabuku, naribanu koricu i limunov sok.


Kuhajte na laganoj vatri i kad zavrije, kuhajte još 5-6 minuta, zatim maknite s vatre i smjesu propasirajte ili izmiksajte.


Smjesu potom vratite u lonac, dodajte smeđi šećer i dobro promiješajte.


Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću, a koja bi trebala biti poput pekmeza.


Sada ostavite da se ohladi u zdjeli ili staklenoj tegli.


Pripremite prhko tijesto: u zdjeli pomiješajte brašno s kvascem, šećerom, prstohvatom soli i naribanom koricom limuna.


U sredini napravite udubinu, ulijte žumanjak i cijelo jaje, umutite ih vilicom, zatim dodajte ulje i vodu i počnite mijesiti dok se ne dobije tijesto.


Premjestite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i snažno mijesite nekoliko minuta.


Kalup veličine 26-28 cm premažite s malo ulja, zatim ga obložite papirom za pečenje i pritisnite da se pripije uz rubove.


Sada razvaljajte ¾ tijesta (ostatak će vam trebati za trake) valjkom za tijesto i oblikujte disk dovoljno velik da pokrije kalup, uključujući i rubove.


Puniti nadjevom od kakija. Preostalo tijesto razvaljajte i oblikujte trake kojima ćete pokriti pitu.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta, dok ne porumeni.


Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ju izvadite iz kalupa.