Obiteljski Grill Party

Piletina na roštilju za čitavu obitelj: Imamo nekoliko savršenih savjeta za rapsodiju okusa

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Osim što se ukusnim marinadama može dovesti na sasvim novu razinu čarolije okusa, piletina je zdrava namirnica bogata proteinima.



Uz sunčane dane i toplije vrijeme ulazimo u sezonu roštilja. Širenje neodoljivog mirisa koji čitavu obitelj mami da se na vrijeme okupi oko stola, razigrani povjetarac uz boje proljeća koje su preplavile naše vrtove i balkone te apsolutna kraljica obroka – piletina na roštilju, dovoljan su razlog da se sasvim običan ručak pretvori u gurmansku rapsodiju okusa.


Ne morate se brinuti u slučaju da nemate veliki vrt s kamenim roštiljima jer odlična su i zdrava zamjena oni električni. Mogu se koristiti i u zatvorenom i otvorenom prostoru, nema dima, nema brige oko drva niti ugljena, a i očiste se za tren oka. Ono najvažnije je da okusi mesa koje pripremate na roštilju ostaju netaknuti pa se u potpunosti možete prepustiti ugodnom užitku.


Piletina na roštilju smanjit će i stres!


Za obiteljske roštilje rado odabiremo piletinu jer je vrlo jednostavna za pripremu, a jednako je obožavaju i najmlađi i najstariji članovi obitelji. Osim što se ukusnim marinadama može dovesti na sasvim novu razinu čarolije okusa, piletina je zdrava namirnica bogata proteinima.




Pileća prsa su odličan izvor proteina bez dodatnih masti koji pomažu održavanju mišića i savršen su dodatak zdravoj te uravnoteženoj prehrani. Osim proteinima, bogata su i vitaminom B6 i B3, selenijem te fosforom. Selen je mineral potreban našem organizmu za pravilnu funkciju imuniteta te zdravlje štitnjače.


Piletina je također bogata vitaminima B poput niacina te vitaminima B6 i B12, koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije, sintezi DNK i zdravlju mozga.  Vitamin B6 ima veliku ulogu kod proizvodnje energije, a niacin, odnosno vitamin B3, pomaže u sintezi spolnih hormona i hormona stresa, a učinkovit je i u poboljšavanju cirkulacije i smanjenju razine kolesterola.


U prijevodu, dok uživate u slasnim zalogajčićima piletine s roštilja, definitivno ćete smanjiti svoju dnevnu razinu stresa.


Uz malo vježbe i puno volje, svatko može postati grill majstor, Foto: iStock


Kako da piletina na roštilju bude savršena?


Osim pilećih prsa, na roštilju često volimo ispeći i pileća krilca te batake popraćene slasnim umacima za potpuni gastronomski doživljaj. Da bi postali apsolutni majstori u pripremi i pečenju, pretražili smo bespuća interneta u potrazi za savršenim receptima i načinima pripreme, isprobali sve opisano i složili se – ovo je sveta knjižica koja će vas pretvoriti u omiljenog grill majstora.


Obratite pozornost na to da svaki dio mesa zahtjeva posebnu termičku obradu pa ih je najbolje, pogotovo ako ste početnik za roštiljem, peći odvojeno kako se ne bi previše zaigrali pa završili sa suhim i bezukusnim komadima na tanjuru.


Pileća prsa su najjednostavnija za pečenje na roštilju jer kod njih doista nema puno posla. Neka rešetka bude zagrijana na srednjoj jačini jer na prejakoj vatri riskirate da vam piletina izvana bude previše pečena, a iznutra vrlo suha.


Prsa bez kosti pecite sa svake strane šest do deset minuta, a u slučaju da pečete prsa sa kosti, produžite na deset do 14 minuta. Kada procijenite (ako ništa drugo, ubodom čačkalice) da je meso gotovo, nanesite na njega marinadu kistom i ostavite još minutu da se lagano prži. Tako će ostati sočno i upiti sokove bez da se oni izgube u procesu pečenja.


Ako želite ispeći pileće batake s kosti, nožem zarežite batak na mjestima gdje je meso najdeblje. Tako ćete osigurati da se ravnomjerno ispeče na svim dijelovima te izbjeći da onaj dio oko kosti ostane nedovoljno pečen ili svijetlije boje od ostatka.


Jednako pravilo vrijedi i za pileća krilca, a i batake i krilca pecite dvadeset do četrdeset minuta na roštilju. Dodatan savjet je da ih stavite na rešetku dok je srednja temperatura, a na kraju malo pojačate da dobijete onu ukusnu i hrskavu koricu.


Pileća krilca uz umak? Neodoljivo! Foto: iStock


Brzi recepti koji će osvojiti sva nepca


I dok pileća krilca i batake većinom poslužujemo uz neki omiljeni nam umak, s pilećim prsima se možemo poigrati. Osim što se mogu poslužiti kao samostalni i ukusni komadi mesa, možemo mašti dati na volju pa ih pripremiti i kao ražnjiće. Ražnjići su posebno popularni kod najmlađih, a još ako kombinirate komadiće piletine s povrćem koje bude fantastičnog okusa s roštilja, garantirano ćete i najmlađe „natjerati“ da pojedu povrće bez da se imalo požale.


Raskošni pileći ražnjići s povrćem


Trebat će vam:


  • Pileća prsa
  • Zelena paprika
  • Crvena paprika
  • Tikvice
  • Gljive
  • Cherry rajčice
  • Sol, papar, maslinovo ulje, začini po želji

Priprema:


Pileća prsa izrežite na malene kockice i marinirajte u smjesi od nekoliko kapljica maslinovog ulja, soli i papra. Možete dodati i začine po želji, a s piletinom na roštilju fantastično se sljubljuje ružmarin. Povrće nasjeckajte na komadiće i zatim ga slažite na štapiće tako da imate komad piletine pa nekoliko vrsta povrća pa zatim opet piletinu i tako dok ne ispunite štapić. Ovdje se doista možete igrati s namirnicama, a mi vam svakako savjetujemo zdravo sezonsko povrće koje će laskati piletini i učiniti ju sočnom na svaki griz.


Dajte mašti na volju i dodajte povrće koje obožavate, Foto: iStock


 


Cekin – piletina broj 1 na domaćem tržištu

Vodeći brend piletine Cekin ove godine obilježava 60 godina tradicije. Piletina Cekin potpuno je domaći proizvod vrhunske kvalitete i neizostavan dio zdrave prehrane.


Idealna je, lagana namirnica za sve koji biraju zdrave i lagane izvore proteina, bogata je bjelančevinama i vitaminima, jednostavno i brzo se priprema.


Uz svježe pileće meso pripremljen je i poseban grill asortiman – filetino, marinato grill ražnjići, pikantna pileća krila, kids ražnjići, samo su neki od njih.


Proizvodi robne marke Cekin ponosni su nositelji oznake “Meso hrvatskih farmi” koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, čime se jamči da je riječ o proizvodima hrvatskog porijekla te da se u proizvodnji strogo primjenjuju načela sljedivosti, sigurnosti i kontinuiteta u unapređivanju proizvodnje.


Zahvaljujući integriranom lancu proizvodnje i distribucije, Cekin proizvodi stižu na police trgovina diljem Hrvatske u roku od maksimalno 24 sata.


Cekin svježa piletina dobila je i službenu potvrdu Cekin – piletine broj 1 na domaćem tržištu – prema podacima Nielsena, vodećeg pružatelja marketinških i tržišnih informacija.


Tako je svježe pileće meso Cekin prvi odabir kupaca koji u svojoj kuhinji inzistiraju na mesu vrhunske kvalitete i domaćeg porijekla.


Pileći file s povrćem na žaru


Varijacija na temu je bezbroj, a s klasičnim gill pilećim odreskom nećete pogriješiti. Ispecite piletinu na roštilju te nekoliko puta prebacite narezano povrće i sve zajedno poslužite kao čistu rapsodiju boja i okusa na tanjuru.


File možete marinirati uz sastojke koje već imate kod kuće, a najbitnije je samo pronaći onaj okus koji vam najviše odgovara. Ako ste obožavatelj cherry rajčica i ketchupa, isprobajte popularni barbeque sauce, a ako ste više za bijele umake, nećete pogriješiti budete li sve zaokružili hladnim tzatziki umakom koji će pružiti mekoću, punoću i hidrataciju vašem obroku.


piletina_na_rostilju

Grill pileći file klasik je kojemu se uvijek rado vraćamo, Foto: iStock


Što drugo nego vam poželjeti, dobar tek 😊


___
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Vindija