Talijanska delicija

Piletina alla cacciatora: drevno jelo koje se ističe sočnošću

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Možete ju poslužiti uz pire, povrće na žaru, palentu

Recept za sočan gulaš prisutan u cijeloj Italiji, s mnogim lokalnim varijacijama u kojima nikad ne nedostaje aromatičnih trava pomiješanih s crvenim ili bijelim vinom.


Piletina alla cacciatora može se poslužiti i kao samostalno jelo, uz pire krumpir, povrće na žaru ili peperonatu ili možda zajedno s palentom kuhanom na pari, kakva se koristi u regiji Veneto, ili s odličnim toskanskim kruhom.


Sastojci:


  • 600 g komada piletine (preporučuju se batci)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 70 g luka
  • 30 g celera
  • 1 mrkva
  • 0,5 češnja češnjaka
  • 130 ml pirea od rajčice
  • 0,5 čaša crnog vina
  • listovi kadulje po ukusu
  • ružmarin po ukusu
  • soli po ukusu
  • crni papar po ukusu

Priprema: Nakon što ste je dobro oprali, piletinu narežite na komade nastojeći pratiti spoj kostiju (da se ne okrhne), a možete koristiti i samo batke ako vam je draže.


U lonac na malo ulja (piletina otpušta masnoću s kože) posložite komade piletine bez preklapanja i zapecite ih sa svih strana.


U međuvremenu očistite luk, operite štapiće celera i ogulite mrkvu, a zatim sve nasjeckajte na sitne komadiće.


Također nasjeckajte češnjak, ružmarin i malo listića kadulje.


Kad je piletina dobro porumenila, dodajte povrće, posolite i popaprite i kuhajte desetak minuta.


Kad je i povrće poprimilo laganu jantarnu boju, pomiješajte s dobrim crnim vinom koje ćete ostaviti da ispari, pa ulijte pire od rajčice.


Ljeti možete koristiti svježe rajčice za umak, one će pojačati miris i okus jela.


Poklopite lonac i kuhajte oko četrdesetak minuta, ovisno o veličini komada i vrsti piletine koja se koristi, a po potrebi dolijevati malo vruće vode.


Umak se mora reducirati, a nikako ne smije biti previše tekući.


Na kraju kuhanja ostavite piletinu da odstoji nekoliko minuta, a zatim je poslužite posipajući ju nasjeckanim svježim peršinom ili mažuranom, ako volite intenzivniju aromu.