Posve su jednostavna

Pet zlatnih pravila zdrave prehrane

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Nije toliko komplicirano zdravo se hranitiMnogima se čini kako je zdrava prehrana izuzetno komplicirana te da zahtjeva puno pripreme i promjene u prehrambenih navika. Poput bilo koje prehrane, ona je ujedno i stvar navike. Jednom kada krenete prakticirati zdravu prehranu, ništa vam neće biti teško. 


Ako se premišljate poboljšati svoju prehranu te ne znate gdje točno započeti, donosimo popis pet zlatnih pravila kojih se pridržavaju svi oni koji se hrane zdravo. 


Koristite što više sirovih namirnica, a što manje prerađenih


Preferirajte konzumirati jela napravljena od sirovih, odnosno neprerađenih proizvoda. Stručnjaci objašnjavaju kako bi tek 20% naše prehrane trebalo biti sačinjeno od prerađenih namirnica. Što to zapravo znači? Jela radite iz temelja, nemojte koristiti gotova jela ili razne umake. Što više samo procesuirate hranu, to manje loših dodataka unosite, a često prerađena hrana ima mnogo šećera. 


Jedite mnogo voća i povrća
To nam je uvijek mama govorila, a znamo da je mama uvijek u pravu. Stručnjaci savjetuju da dnevno unosite minimalno 400 g povrća i 200 do 300 g voća. Ako vam je teško držati se toga pravila, odlična opcija je za doručak konzumirati smoothie. Voće će izvrsno poslužiti i kao zdravi međuobrok. 


Jedite više manjih obroka dnevno


Mnogi ljudi vjeruju kako je najbolji način za mršavljenje izgladnjivanje. Nažalost, to je posve pogrešno. Organizam u tom slučaju vjeruje kako mora skladištiti sve što unesete jer misli kako neće dobiti dovoljno goriva. Jedan veliki obrok dnevno uz to opterećuje probavu. Više manjih obroka potiče metabolizam, pogoduje probavi, a uz to izvrsno regulira i apetit. 


Smanjite unos namirnica životinjskog porijekla


Veliki trend diljem svijeta je plant base prehrana, odnosno prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog porijekla. Jedan od glavnih razloga su zdravstveni benefit, ali i zaštita okoliša. Uz to biljna prehrana puno više pogoduje zdravlju nego teška prehrana temeljena na namirnicama životinjskog porijekla. 


Unosite dovoljno tekućine


Naše tijelo se prosječno sastoji od 70% vode, stoga je dovoljna hidratacija od ključne važnosti za naše zdravlje. Potrebno je unositi minimalno 1,5 do 2 litre vode dnevno. Tijelo koje je dovoljno hidratizirano manje je od stresom, a uz to uz pomoć vode razvijamo zdravi odnos prema osjećaju gladi.