Foto: Pexels
Ova mirisna, sočna i bogato začinjena jesenska delicija s dozom orijentalnog šarma savršena je kao prilog ili lagano glavno jelo
povezane vijesti
Ovo jelo savršeno utjelovljuje sve što volimo u jesenskoj kuhinji: bogate boje, duboke arome i savršenu ravnotežu slatkog, slanog i kiselkastog. Komadi pečene buče i poriluka prelivaju se toplim preljevom od meda, limuna i začina, a na kraju sve zaokružuje hrskava mješavina badema, svježeg bilja i limunove korice.
Rezultat je jelo koje izgleda kao iz restorana, a priprema se vrlo jednostavno.
Sastojci
-
3 male buče, prepolovljene i očišćene od sjemenki
-
1 ½ žličica mljevenog kima
-
1 ½ žličica mljevenog korijandera
-
½ žličice svježe mljevenog crnog papra
-
6 ½ žlica maslinovog ulja, podijeljeno
-
2 žličice krupne soli, podijeljeno
-
2 velika poriluka, dobro očišćena
-
1 žlica meda
-
2 žličice začina za’atar (mješavina timijana, origana, sumaka i sezama)
-
2 žličice naribane limunove korice + 3 žlice svježeg limunovog soka (od 2 limuna), podijeljeno
-
1 češanj češnjaka, nariban
-
⅓ šalice prženih, slanih badema, nasjeckanih
-
¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
-
¼ šalice nasjeckane svježe mente

Foto: Pexels
Priprema
1. Ispecite buču
Zagrijte pećnicu na 245 °C. Buču narežite na polumjesece debljine oko 2,5 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte s kimom, korijanderom, paprom, 3 žlice maslinovog ulja i 1 žličicom soli. Rasporedite u ravnomjernom sloju na dva lima obložena papirom za pečenje. Pecite oko 15 minuta, dok ne počne lagano tamniti.
2. Dodajte poriluk
Bijeli i svijetlozeleni dio poriluka narežite na kolutiće debljine 2,5 cm. Pomiješajte s 1½ žličicom maslinovog ulja i ½ žličice soli. Okrenite buču, rasporedite poriluk oko nje i nastavite peći još 12 minuta, dok povrće ne omekša i ne dobije zlatnosmeđu boju.
3. Pripremite preljev
U zdjeli pomiješajte med, za’atar, limunov sok, 1 žličicu limunove korice, preostale 3 žlice maslinovog ulja i ½ žličice soli.
4. Napravite aromatični posip
U manjoj zdjeli pomiješajte bademe, peršin, mentu i preostalu limunovu koricu.
5. Složite i poslužite
Buču i poriluk rasporedite na pladanj, prelijte toplim preljevom i pospite mješavinom bilja i badema. Poslužite dok je toplo.