Rapsodija okusa

Pečena buča s porilukom, medom i začinima: okus jeseni u svakom zalogaju

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ova mirisna, sočna i bogato začinjena jesenska delicija s dozom orijentalnog šarma savršena je kao prilog ili lagano glavno jelo

Ovo jelo savršeno utjelovljuje sve što volimo u jesenskoj kuhinji: bogate boje, duboke arome i savršenu ravnotežu slatkog, slanog i kiselkastog. Komadi pečene buče i poriluka prelivaju se toplim preljevom od meda, limuna i začina, a na kraju sve zaokružuje hrskava mješavina badema, svježeg bilja i limunove korice.


Rezultat je jelo koje izgleda kao iz restorana, a priprema se vrlo jednostavno.


Sastojci


  • 3 male buče, prepolovljene i očišćene od sjemenki


  • 1 ½ žličica mljevenog kima


  • 1 ½ žličica mljevenog korijandera


  • ½ žličice svježe mljevenog crnog papra


  • 6 ½ žlica maslinovog ulja, podijeljeno


  • 2 žličice krupne soli, podijeljeno


  • 2 velika poriluka, dobro očišćena


  • 1 žlica meda


  • 2 žličice začina za’atar (mješavina timijana, origana, sumaka i sezama)


  • 2 žličice naribane limunove korice + 3 žlice svježeg limunovog soka (od 2 limuna), podijeljeno


  • 1 češanj češnjaka, nariban


  • ⅓ šalice prženih, slanih badema, nasjeckanih


  • ¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina


  • ¼ šalice nasjeckane svježe mente



Foto: Pexels

Priprema


1. Ispecite buču


Zagrijte pećnicu na 245 °C. Buču narežite na polumjesece debljine oko 2,5 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte s kimom, korijanderom, paprom, 3 žlice maslinovog ulja i 1 žličicom soli. Rasporedite u ravnomjernom sloju na dva lima obložena papirom za pečenje. Pecite oko 15 minuta, dok ne počne lagano tamniti.


2. Dodajte poriluk


Bijeli i svijetlozeleni dio poriluka narežite na kolutiće debljine 2,5 cm. Pomiješajte s 1½ žličicom maslinovog ulja i ½ žličice soli. Okrenite buču, rasporedite poriluk oko nje i nastavite peći još 12 minuta, dok povrće ne omekša i ne dobije zlatnosmeđu boju.


3. Pripremite preljev


U zdjeli pomiješajte med, za’atar, limunov sok, 1 žličicu limunove korice, preostale 3 žlice maslinovog ulja i ½ žličice soli.


4. Napravite aromatični posip


U manjoj zdjeli pomiješajte bademe, peršin, mentu i preostalu limunovu koricu.


5. Složite i poslužite


Buču i poriluk rasporedite na pladanj, prelijte toplim preljevom i pospite mješavinom bilja i badema. Poslužite dok je toplo.