Pravila u kuhinji

Pazite da ne napravite ovu grešku kada stavljate ostatke hrane u hladnjak. Najoprezniji budite s – rižom

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Čuvati ostatke hrane i ne bacati ih dobra je praksa protiv otpada

Najčešća praksa kada se kuha malo više nego što je potrebno jest da gotovu hranu uvijek držite u hladnjaku kako biste je mogli konzumirati sljedeći dan.


Hladnjak, naime, čuva hranu svježom i omogućuje nam da nešto već pripremljeno čuvamo dva-tri dana.


No, postoji detalj na koji treba obratiti posebnu pozornost prilikom spremanja kuhane hrane u hladnjak, a koji bi mogao ugroziti ne samo kvalitetu ostataka hrane, već i svih proizvoda koji se čuvaju u hladnjaku – kao i dovesti do rasipanja energije: to je temperatura naše hrane kada je stavimo u hladnjak.


Zapravo, ako u hladnjak stavimo hranu koja je još vruća, to će uzrokovati povećanje unutarnje temperature uređaja.


Kao posljedica toga, motor hladnjaka morat će više raditi kako bi temperaturu vratio na pravu razinu, trošeći tako više energije.


Nadalje, toplina koju ispušta hrana stavljena u hladnjak dok je još vruća može promijeniti temperaturu druge hrane na polici, ugrožavajući njezino stanje očuvanosti.


No, nije samo problem u temperaturi. Vruća hrana ispušta paru, što pridonosi povećanju razine vlage unutar uređaja i može dovesti do stvaranja opasne kondenzacije.


Ukratko, shvatili smo koliko je važno pustiti hranu da se ohladi prije nego što je stavite u hladnjak.


Ali budite oprezni: čak i ostavljanje kuhane hrane više sati na sobnoj temperaturi prije nego što je stavite u hladnjak je neispravna praksa, koja na kraju utječe na ispravnost tog jela.


Ukoliko ste neko jelo skuhali u prevelikim količinama i već znate da nećete pojesti sve što ste pripremili, ostatak prebacite u staklenu posudu s hermetičkim čepom koju ćete ostaviti otvorenu da para izlazi.


Nakon jednog ili dva sata, kada se proizvod dobro ohladi, zatvorite posudu i prebacite hranu u hladnjak.


Jedinu iznimku od ovog općeg pravila predstavlja riža – namirnica u kojoj bi se, ako se ohladi na sobnoj temperaturi, mogli razviti toksini opasni po zdravlje.


U slučaju da rižu želite držati u hladnjaku, morate ju tamo staviti čim je skuhana.